Fokus na ciljeve donosi vječno nezadovoljstvo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bogataš kojemu je cilj obogatiti se nikada neće biti zadovoljan jer uvijek postoji još novaca koje može zaraditi, sportaš kojemu je cilj medalja ili pobjeda, nakon te medalje ili pobjede za nagradu će dobiti novog suparnika ili novu sezonu dokazivanja.

 

Ako im je samo to cilj, njihov je život prožet trudom postizanja i tek ponekim trenutkom zadovoljstva u trenutku sklapanja velikog ugovora ili primanja odličja.

Siguran sam da je svatko od vas nekada postigao ono što je htio, no niste bili zadovoljni onoliko koliko ste očekivali kada ste išli prema tome.

Kada se uspijete uspeti na najvišu planinu, tamo ćete malo uživati, opaliti koji selfie i vratiti se dolje.

Neke to dovede do toga da odustanu od ciljeva i postizanja ciljeva.

I ovo što sam do sada napisao može zvučati kako vas nagovaram da odustanete od ciljeva, no tome nije tako.

Objasnit ću.

Osnovna razlika između sretnih i ispunjenih ljudi i onih koji nisu zadovoljni je u definiranju ciljeva.

Cilj možemo definirati ovako: MOJ CILJ JE… I NEĆU BITI SRETAN I ZADOVOLJAN DOK TO NE POSTIGNEM!

Ili ovako: MOJ CILJ JE… I SADA OBEĆAVAM SEBI DA ĆU UŽIVATI U SVIM KORACIMA KOJI ME DO TOGA CILJA VODE. ONI KOJI MI NISU TOLIKO DRAGI BIT ĆE MI DOKAZ DA NAPREDUJEM, ONI KOJI SU MI JAKO DRAGI BIT ĆE UŽITAK SAMI ZA SEBE.

Koji od navedenih načina vam se više sviđa.

E sad, koja ste od tri vrste ljudi?

Jeste li odustali od postavljanja ciljeva ili spadate u jednu od ove dvije skupine?

 

Kako loša definicija ciljeva može utjecati na nas, naš život, osjećaj zadovoljstva i na samo postizanje ciljeva

Imao sam klijenticu iz sjeverne Europe koja je bila čudesno odlučna i s lakoćom je ispunjavala čak i one zahtjevne zadatke. U jednom trenutku sam ju pitao u kojim dijelovima svog života je zadovoljna sobom. Zastala je… zatim je rekla „majčinstvo…“. Nakon toga je slijedila duga pauza da bi na kraju shvatila da je samo u tome zadovoljna.

Ona je imala ciljeve. I to su bili pravi ciljevi, ciljevi koji se ne mogu postići u jednom danu, tjednu pa možda i godini. No, umjesto da mjeri sve stvari koje je činila na dnevnoj bazi i bude prezadovoljna, ona je bila nezadovoljna jer nije stigla na zacrtani cilj (za koji je svjesna da ga ne može ostvariti u danu).

Redefinirali smo njene ciljeve. Da, oni veliki su ostali isti, no pod njima su postojali manji, pa još manji, pa još manji. Svaki od njih je vodio malo bliže onom većem cilju, a taj veći prema najvećem.

Rezultat – žena je postala zadovoljna svakoga dana jer se sigurno kretala prema onome što želi. Ne, nije radila ništa puno drugačije, osim što je imala više volje i žara za svakodnevne manje zadatke, no sada je vidjela da ju ispunjavanje tih malenih zadataka koje može učiniti doslovno kad god poželi vodi tamo gdje želi biti, a to je samo po sebi dovoljno da se osjećamo zadovoljni i ispunjeni. Tada je puno lakše do cilja.

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.