Emancipacija – koji klinac nam je to trebalo?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

O ovoj temi se ne raspravlja puno na ovaj način, bar ne na portalima koje ja čitam. Ne brinite, neću ni ja raspravljati o tome, samo ću vam prepričati razgovor s jednim od „morning coffe buddy-a“ i to baš po ovoj temi.

 

„Šta se grčiš s tim temama? Evo ti jedna koja će dić’ živac svakoj koja će pročitati kolumnu! Ali, budi spremna na udarce!“ – reče jedno jutro jedan od mojih ranojutarnjih kavopija i nastavi monolog.

„Emancipacija. Koji ku*ac vam je to trebalo? Šta vam je falilo biti supruge, majke i kućanice? Šta vam je falilo držati 4 ćoška kuće, dočekati muževe kad umorni dođu s posla, odgajati djecu? Zar nije bolje kad ste bile doma, a mi muški smo zarađivali pare? Sve je bilo kako je trebalo biti. Ali ne, vi trebate izaći iz kuće, lajati i van dvorišta, dokazivati se koliko ste jake, koliko možete, kako ste ravnopravne s nama. Evo vam ga sad! Radite posao više nego prije, kućanstva su vam Bože sačuvaj, a o djeci ni neću!“

I tako sam ja njemu dozvolila da izbaci što ga žulja i prebacila na drugu temu jer nisam imala dovoljno kofeina u dupetu da mu odgovorim kako ću mu odgovoriti sada. I ne samo njemu, nego svakome koji misli da je ženi mjesto samo u kući.

 

Emancipacija

Dakle, emancipacija je ravnopravnost. Mi smo se borile za ravnopravnost, kako bi imale pravo glasa i donošenja odluka u društvu koje su se i nas ticale. Za to jesam, jer smatram da mi kao žene puno više radimo i moramo se dokazivati više od vas. Ipak je ovo i dalje muški svijet. A to je tako samo zato što vam mi to dozvoljavamo i nemojte to nikada zaboraviti.

Sve te poslove koji su navedeni da smo radile i prije, radimo i sada. Pretpostavljam s manje žara jer nemamo vremena. A zašto nemamo vremena? Zato što smo MORALE ići raditi jer vi niste ili sposobni ili u mogućnosti zaraditi za pristojan život! Aha, kaj ćemo sad? Dakle, morale smo.

Neke od nas nisu morale i ne moraju ni danas, ali radimo jer je to način na koji pridonosimo razvoju društva i budućnosti naše djece.

Što se tiče toga da moramo dokazivati koliko smo jake, e vala ne moramo. Jer da ste vi jači spol, onda bi vi rađali. Sjećate se onog videa u kojem na umjetan način muškarcima induciraju trudove nekim elektrodama? Aha, e pa sjetite se opet, jer vi to ne možete izdržati i kraj rasprave. Ok. Ja sam divljala na porodu i slomila i pločicu na zidu i doktoru ruku, ali to sam ja. Neke od nas to stoički podnesu. Dakle, jače smo i tu nema spora. Mi smo vam dali titulu jačeg spola samo da bi se vi osjećali bolje.

 

Matrijarhat u našoj bližoj okolini

Matrijarhat. Sjećate se toga iz škole? Znate gdje je najjači u našoj bližoj okolini? U Italiji. Tamo je majka zakon. Bog. Centar obitelji i štuje ju se. I djecu se tako odgaja. A kako Talijanke izgledaju? Kao boginje! Jer su voljene, poštovane i priznate. Razmislite malo o tome kako svoje supruge/majke/sestre i kćeri tretirate. Pogotovo vi što tvrdite da im je mjesto u kuhinji.

I sad dok čitam ovo što sam napisala razumijem zašto vam se emancipacija ne sviđa. Pa dala vam je sliku vas samih kroz naše oči, riječi i stavove. I slika baš nije ohrabrujuća.

No, ne morate se bojati. Vladat ćete vi još dugo ovom planetom, bar dok života bude na njoj. A zašto? Pa zato što mi nismo za javnu vlast. Nama kad se netko zamjeri, taj nestaje iz naših života. Jako smo svadljive i zlopamtila pa to nikako ne bi bilo dobro za budućnost planete. Zato vi samo vladajte, a mi ćemo iz prikrajka vući konce i koristiti sva prava koja možemo.

I na kraju za komentar „Zašto da ja stanem kraj ceste kad ti pukne gume i da ti pomognem? Ravnopravni smo, popravi ju sama!“, e tu ću ti odgovoriti: „Razlika između čobana i gospodina se vidi izdaleka.“

Voli Vas Vaša „emancipirana alapača“!

 

Share.

About Author

Nevena Skočić

Žena, majka, prijateljica i supruga – to su uloge koje najčešće i najradije igra. Svojom empatijom prema ljudima i životinjama nerijetko sudjeluje u volonterskim akcijama za pomoć. Majka je četrnaestogodišnjaka, koji kao ni ona nije ljubitelj riječi „morati“ ili „trebalo bi“, pa zajedno nerijetko provode vrijeme u raspravama o životnim temama koje i odrasli zaobilaze. Društvena, nasmijana i do bola sarkastična, ljubiteljica je dvosmislenih rečenica i općenito takvog načina komunikacije. Smatra da tako drži svoj um svježim pa se često tako i obraća. Nedavno je objavila svoj prvijenac, roman „Što ne znaš, ne boli“ koji se bavi velikim temama u životu žena 21. stoljeća. Nevena piše nastavak romana.

Comments are closed.