Čudo može sve

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Današnji trendovi rada na samorazvoju uče nas kako je poželjno činiti promjene u vlastitom ponašanju, znanstvenici kroz svoje brojne studije, članke i intervjue govore kako smo biološki predodređena bića za takve pomake. To nas čini živima.

 

 

Pozicije – Rezultati

Mijenjajući postojeće pozicije dobivate nove rezultate.

Uzmimo da je vaše dosadašnje razmišljanje bilo „Moje dijete je vezano za mene i ne može zbog toga biti negdje bez mene, a to pokazuje suzama kad treba ići spavati“.

Kad bi mogli usvojiti novo razmišljanje, „Moje dijete može prespavati i više od tri dana bez mene, bez problema, bez suza“, što biste tada dobili, a drugačije je od onog što ste do sada imali?Dobivam…………………………… odgovorite sami za sebe.

Uzmite to kao pretpostavku najbolju za vas i vaše dijete i ostavite to sa strane kao jednu lijepu i dovršenu priču.

Pretpostavimo da je jedno od vaših mogućih novih pogleda i stanja u kojima se zbog njih nalazite “Nema više suza“ ili „Ja sam mirna“. Ovo su samo dva moguća nova stanja u oceanu mogućih pretpostavki. Ovaj mali primjer zalijepit ćete na ekran svog uma, preko stare, iznošene priče.

 

Rezultati – Nove mogućnosti

Znači, ako je novo stanje „Nema više suza“, sljedeće ključno pitanje upućeno vama je smatrate li da imate pravo na njega i da vam je dostupno kao i niz drugih dostupnih stvari u životu koje odabirete s obzirom na svoje potrebe i mogućnosti?

Da, pojasnim.

U prodavaonici ste i za vaš budžet vam je dostupno 10 različitih hlača po sličnoj ili istoj cijeni. Kupujete li sve? Sviđaju li vam se sve? Jesu li vam sve potrebne? Naravno da ne. Iz kolekcije izabirete samo jedne, vama najljepše. Najljepše su one koje dijele dio vašeg identiteta i u njima se dobro osjećate. One su vaša slika prema van, zato svaka garderoba ima ogledalo kako biste ju mogli vidjeti. Navika kupovanja istih ili sličnih boja pokazuje istu ili sličnu sliku u ogledalu. Promjenom boje, vaša se slika mijenja, a s njom i osjećaji. Ako je moda ili trend ove sezone baš ta vaša boja, lakše ćete prihvatiti promjenu u ogledalu.

Današnji trendovi cjeloživotnog obrazovanja i rada na samorazvoju uče nas i podučavaju kako je ne samo dozvoljeno, već i poželjno činiti promjene u vlastitom ponašanju i kreirati svojevrsne prilagodbe novim inačicama koje dolaze. Mnogi znanstvenici već nam kroz svoje brojne studije, članke i intervjue govore kako smo biološki predodređena bića za takve pomake. To nas čini živima. Jedino na takav način može napredovati naš mentalni sustav. Stoga je danas vrlo jasno zbog čega postoji toliko promjena u tehnologiji, obrazovanju, korporacijskoj kulturi, organizaciji i leadershipu.

 

Novi rezultati – Nova stanja – Novi mi

Ne moje pitanje što ćete dobiti drugačije kada vaše novo stanje počne živjeti „Moje dijete može bez problema prespavati i više od tri noći bez mene“, „Ja ću biti mirna“ je novo iskustvo. Novo stanje je rezultat novog iskustva, a ono rezultat novog način razmišljanja i u konačnici ponašanja.

Rezultat novog načina razmišljanja je novo ponašanje. Kad imate novo ponašanje, imate novo iskustvo.

Iskustvo je skup mentalnih zabilješki koje su ostale kao zapamćeni materijal prolaska kroz neku situaciju. U iskustva spadaju npr. strategije. Jedna od strategija je vožnja bicikla ili plivanje itd.

Rezultat cijelog ovog procesa su hlače u prodavaonici koje uzimamo ili ne. Ako ne, moramo probati nove hlače.

 

Korak unazad

Kada god želite imati nove rezultate vratite se par koraka unazad i nađite, formulirajte nove načine razmišljanja kakvi vama odgovaraju. Pritom izbacite negaciju i umjesto nje koristite riječ „bez“.
Sretno s novim načinima razmišljanja koja, ne zaboravite, proizvode vaša nova ponašanja.

I na kraju jedna vrlo važna informacija…

Vaša ponašanja utječu na tuđa ponašanja.

Stoga zaboravite čuda koje se događaju sama po sebi ili vanjske prilike na koje ne možete utjecati, prilagoditi im se.

Vi ste to čudo koje može, a ma baš sve.

„Hug for you with all my heart“

 

Share.

About Author

Aleksandra Ivanac

Stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama Life coach/NLP master practitioner/educator/mag prim educa/Theta healing & Peat practitioner. Svrha, misija ili jednostavnije životni zadatak mi je educiranje i prenošenje znanja onima koji su zastali i razmišljaju kuda i kako dalje. Osjećam se izuzetno korisno kada mogu podijeliti svoje znanje i pomoći osobama na putu samorazvoja i uspjeha. Svoje slobodno vrijeme ne oplemenjujem samo edukacijama već hobijima u kojima uživam, a to su sviranje afričkih bubnjeva djembe i aktivno treniranje badmintona. “Prava sloboda počinje onda kada shvatimo koliko smo moćni, sve do tada samo je strah i sumnja u sebe.”

Comments are closed.