Čije je vrijeme „moje vrijeme“?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prije nekoliko godina dobila sam vrijedan savjet od prijateljice koja se bavi razvojem soft skillsa. Uputila me u učinkovite metode upravljanja vremenom koje su brzo polučile odličnim rezultatima. A sada, nekoliko godina kasnije i nekoliko kilometara dalje, da me vidi – uhvatila bi se za glavu!

Vjerujem da je pitanje učinkovitog upravljanja vremenom veliko i teško pitanje za mnoge. Kako obaviti previše zadataka u premalo vremena? Ako ikada itko smisli metodu vraćanja vremena unatrag, taj bi se sigurno brzo obogatio. No često nije rješenje vratiti vrijeme unatrag nego planirati ga unaprijed. Zvuči jednostavno? Zato što jest 🙂

Sve moje obaveze učinkovito pronalaze svoje mjesto u mojem rasporedu. I planirane su unaprijed i dobivaju pažnju koju zavrjeđuju. Ali što kada nema obaveza? Spletom okolnosti dogodilo se da su mi se obaveze prepolovile od danas do sutra. Jedan sastanak promijenio je cijeli moj raspored. I moj se raspored raspao. Moje obaveze više nisu moje, ali je zato ostalo vrijeme. Vrijeme koje kao da nije moje.

I tako sam, u strahu od viška vremena, napravila popis svih ljudi koje bih voljela vidjeti, svih zadataka koje želim obaviti, svih knjiga koje bih baš mogla pročitati. I u trenu, moje vrijeme više nije bilo moje! Podijelila sam ga prijateljima, poslovima, obavezama. I moj je raspored opet popunjen, a vrijeme ispunjeno. Ali, uvijek ima ono ali…

Kada sam svoje razmišljanje podijelila, dobila sam odličan savjet: budi sama sa sobom. I sad još uvijek čekam soba 😉

Ali doista, moje je vrijeme MOJE. I možda bih ga trebala pokloniti samoj sebi. Možda ga svatko od nas treba pokloniti samom sebi. Nekad je to samo 10 minuta dnevno. Samo jedan mali dio od svih 24 sata u danu u kojem trebamo pronaći sebe. I to ne znači da ne volimo sve svoje ostale obaveze. Ali znači da volimo sebe.

I znači da je moje vrijeme, samo i jedino moje. I sve vrijeme koje potrošim, potrošeno je. I ne može se više vratiti. I zato je bitno da bude MOJE!

Dina Balić

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.