Celulit – veliki ženski neprijatelj

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zima nas obično zna malo «prevariti» jer se manje krećemo, jedemo malo težu hranu, a tu su i blagdani sa raznim kolačima… I onda kao  rezultat imamo nepoželjne naslage na bedrima i trbuhu u vidu najvećeg ženskog neprijatelja – celulita.

 

Celulit nastaje nakupljanjem masti, toksina, zadržavanjem viška vode u stanicama pa time otežava perifernu cirkulaciju. Kako bi pokrenuli uklanjanje celulita potrebno je jesti što više voća i povrća, piti čajeve i napitke koji djeluju dijuretski i biti što više fizički aktivni. Osim što ćemo se dolaskom proljeća početi više kretati, potrebno je lokalno djelovati biljnim i eteričnim uljima.

Biljna ulja za tu primjenu moraju biti brzo upijajuća kako bi se eterična ulja što brže i lakše upila u kožu. U tu svrhu ćemo koristiti biljna ulja lješnjaka, makadamije ili koštica marelice. Također, u specijaliziranim trgovinama možete kupiti macerat bršljana koji jako efikasno otapa masne naslage, u koji također možete dodati eterična ulja. Eterična ulja koja se stavljaju u takve pripravke djeluju tako da poboljšavaju cirkulaciju, djeluju dijuretski i protuupalno.

U te svrhe stavljaju se eterična ulja ružmarin kemotip cineol, čempres, đumbir, himalajski ili atlaski cedar, limun i limunski eukaliptus. S obzirom da je celulit lokalna pojava, koncentracija eteričnih ulja može biti i do 15%.

Ovakve pripravke trebalo bi nanositi dva puta dnevno, naročito u početku da se čim prije pokrene proces izlučivanja. Celulit je vrlo tvrdokoran i potrebno je puno upornosti i strpljenja do pojave prvih rezultata, ali rezultati sigurno neće izostati ukoliko budete ustrajni. Ovakve pripravke trudnice i dojilje nikako ne bi smjele primjenjivati.

 

Share.

About Author

Katica Wolf, Aromaterapeut

Po struci medicinska sestra. U struci je radila dugi niz godina, i to u ambulanti opće prakse, ginekološkoj ambulanti, pedijatrijskoj ambulanti, oftalmološkoj ambulanti i u EEG laboratoriju. Odrastajući u dodiru s prirodom i u sredini gdje se gajila ljubav prema bilju vrlo rano je imala prilike steći i određena znanja koja su joj budila interes za ozbiljniji pristup i proučavanje ljekovitih svojstava biljaka. Nakon što se nebrojeno puta uvjerila da aromaterapija zaista djeluje i pomaže, odlučila se profesionalno posvetiti tom poslu i objediniti medicinsko znanje sa znanjem iz aromaterapije.

Comments are closed.