Budimpešta – kraljica Dunava

0

Pariz istoka kako je mnogi nazivaju, Budimpešta je postala cjelovita spajanjem Budima, na desnoj obali, te Pešte na lijevoj obali Dunava sredinom 19. stoljeća. 

 

Jedinstveni grad

Foto: Lucas Davies, Unsplash

Kraljica Dunava postala je jedinstveni grad zahvaljujući jednom od njezinih simbola, Lančanom mostu. Lančani most vrijedi vidjeti jer ćete dobiti uvid u prvi stalni most koji je povezao Budim i Peštu u Budimpeštu. Do njegove izgradnje dva dijela grada bila su povezna tek plutajućim, odnosno pontonskim mostovima. Osim Lančanog mosta valja izdvojiti i Elizabetin most koji je ime dobio po kraljici Sisi te je danas, nakon njegova razaranja u Drugom svjetsku ratu i kasnije obnove, izgledom najmoderniji most Budimpešte. Napomena: Budimpešta je grad 9 mostova, no navedena 2 su značajnija od ostalih što se tiče povezanosti i prometa samog grada.

 

Znamenitosti

Od svih znamenitosti koje ovaj prekrasan grad nudi svakako prvo posjetite Ribarsku tvrđavu gdje se ističu tornjevi koji predstavljaju sedam mađarskih plemena. Lokalno stanovništvo tvrdi kako ćete s ovog mjesta doživjeti najljepši zalazak sunca u svom životu.

Foto: Arvido, Pixabay

Kada ste već tamo posjetite i crkvu sv. Matijaša, danas popularno mjesto za održavanje obreda vjenčanja.

Foto: Falco, Pixabay

Zatim se popnite na vrh brda Gellert, točnije na Citadelu gdje ćete, još jednom, uživati u prekrasnom pogledu na veličanstvenu Budimpeštu.

Foto: kelmo78, Pixabay

Nakon što ste uživali u pogledu na jedan od najljepših gradova u Europi krenite prema crkvi sv. Stjepana koju Mađari nazivaju bazilika kako bi dočarali značaj koji crkva ima za cijelu Mađarsku.

Foto: skitterphoto, Pixabay

Nedaleko „bazilike“ se nalazi najveći simbol Budimpešte te jedna od najznačajnijih građevina cijele Mađarske, mađarski parlament, Országház. Njegova ljepota će vas ostaviti bez daha i urezati vam se u pamćenje. Napomena: ova monumentalna zgrada je treći po veličini parlament na svijetu te drugi u Europi te ga nikako nemojte zaobići.

Foto: Tudor Stanica, Unsplash

Nakon toga dah će vam opet zastati kada stignete na Trg heroja na Aveniji Andrassy. Trgom dominiraju kolonade, Milenijski spomenik te kip arkanđela Gabrijela. U blizini trga nalaze se i dva muzeja kao i gradski park u sklopu kojeg se nalazi i jezero koje zimi postaje najveće otvoreno klizalište u Europi, dok je tijekom proljeća i ljeta park idealno mjesto za odmor uz mnoštvo simpatičnih kafića gdje vlada ugodna atmosfera.

Foto: charlemagne, Pixabay

Posjetite i „trbuh grada“, tržnicu Nagyvásárcsarnok koja se proteže na tri kata gdje ćete doći u doticaj s lokalnim stanovništvom i osjetiti sve tradicionalne mirise i okuse koje Budimpešta nudi. Nakon toga zaputite se na „Ilicu Budimpešte“ Vaci ulicu gdje će oni željni kupovine „utažiti svoju žeđ“.

Foto: schaerfsystem, Pixabay

Sve spomenute znamenitosti i lokacije su samo djelić onoga što kulturno bogata Budimpešta nudi.

Odvojite jedan vikend i posjetite ovaj veličanstveni grad koji na svakom koraku podsjeća na Zagreb. Šetalište na Budimu podsjeća na zagrebačko Strossmayerovo šetalište te zaista imate osjećaj kao da ste kod kuće.

 

Naslovna fotografija: charlemagne, Pixabay

Autorica: Alberta Požgaj

Share.

About Author

themesphere

Comments are closed.