Recept za ručak koji se priprema brzo, ali je istovremeno i zdrav i izuzetno ukusan; zvuči dobro, zar ne?
Ako tražite recept za savršen brzi ručak, onda je ovo svakako jedan od prijedloga koji bi vam se mogao svidjeti. Jako je ukusan pa možete biti sigurni da će ga obožavati i djeca koja možda i ne vole šampinjone ili brokulu. Pripremite se za uživanje u jednostavnom, ali neodoljivom jelu koje će postati omiljeni dio vašeg tjednog jelovnika.
Free style brzi ručak
Kako brze ručkove radim bez točnog recepta, količine sastojaka variraju, volim ih nazvati free style ručkovima. Nekad više šampinjona, nekad brokule, nekad pilećeg filea, nekad jednake količine. Tako možete i vi. Sastojak koji najviše volite možete staviti u najvećoj količini. Napisat ću jedan od prijedloga količina za 4 osobe.
Sastojci:
500 g pilećih prsa
500 g šampinjona
1 svježa brokula
250 g rezanaca
sol
maslinovo ulje
70 g maslaca
3 pune jušne žlice brašna
5 punih jušnih žlica milerama
Oko 500 ml mlijeka (manje ili više, prema potrebi da dobijete željenu gustoću)
Postupak pripreme
U ključalu vodu dodajte široke rezance i prstohvat soli te kuhajte prema uputama na pakiranju, najčešće je to nekih desetak minuta. Možete koristiti i tanke staklene rezance. Ako imate djecu 18+ kao ja, sigurno vole ljuto, pa su rezanci s chili paprikom odličan odabir.
Uklonite stabljiku brokule te razdvojite brokulu na manje cvjetiće. Stavite u posudu s vodom i ostavite da malo odstoji. Operite cvjetiće brokule pod hladnom tekućom vodom i spremna je za kuhanje. U ključalu vodu dodajte brokulu i prstohvat soli te kuhajte oko 5 minuta dok ne bude napola kuhana. Brzo kuhanje u ključaloj vodi pomaže zadržati okus i hranjive tvari u brokuli.
Šampinjone očistite i narežite na četvrtine. Pripremite ih u woku ili tavi na laganoj vatri uz malo maslinovog ulja. Prvo zagrijte wok, zatim dodajte nasjeckane šampinjone i pirjajte u vlastitom soku dok ne omekšaju i postanu zlatno smeđi. U međuvremenu i voda ispari.
Pileći file izrežite na deblje prutiće. U tavi ili woku zagrijte malo maslinovog ulja na laganoj vatri. Dodajte meso i pustite da se lagano pirja u vlastitom soku. Nastavite pirjati dok prutići ne postanu zlatno smeđi. Redovito miješajte.
Sjedinjavanje sastojaka
Piletinu i šampinjone pripremam svako u svom woku budući da im je potrebno različito vrijeme pirjanja i kako bi optimalno sačuvali okuse i zadržali sočnost. Kada su gotovi, spojim ih u jedanom woku i ostavim na najlaganijoj vatri da se ne ohlade, a u drugom woku pripremam umak.
Kako biste pripremili umak, prvo rastopite maslac, zatim dodajte brašno i propržite. Nakog toga dodajte vrhnje, mlijeko i sol te miješajte pjenjačom kako biste dobili fini gušći umak bez grudica. Kada prokuha, provjerite odgovara li vam gustoća te prema potrebu dodajte još mlijeka.
Kada je umak gotov, dodajte mu sve sastojke – šampinjone, gljive, tjesteninu i na laganoj vatri promiješajte. Kada sve lijepo promiješano, isključite i možete servirati.
Ne brinite ako vam se čini da ima previše umaka, tjestenina će ga upiti, ali će hrana ostati kremasta i sočna. Najbolje poslužite odmah kako bi jelo zadržalo najbolji okus.
Redoslijed pripreme
- Ubacite meso u zagrijan wok
- Ubacite šampinje u drugi zagrijan wok
- Stavite kuhati vodu za rezance
- Stavite kuhati vodu za brokulu
Počnite s pirjanjem gljiva i mesa. Stavite kuhati posude s vodom za rezance i brokulu. Meso je gotovo za cca 20 min. Gljive su gotove za cca 20 min. Brokula se u ključaloj vodi kuha cca 5 min. Rezanci se kuhaju u ključaloj vodi cca 10 min (kako koji). Svi sastojci trebaju biti gotovi otprilike u isto vrijeme. Za umak treba cca 10 min pa ćete njega brzo pripremiti kad je sve spremno za sjedinjavanje.
Prednosti i nedostaci
Nedostatak ovog ručka? Isprljat ćete dosta posuđa. Sve sastojke treba pripremati u isto vrijeme kako bi sve bilo gotovo u trenutku kad je umak spreman.
Prednosti ovog ručka: Brza priprema. Obožavaju ga i stari i mladi. Savršen način da ukusno zapakirate puno brokule u obrok koji će djeca obožavati.
Dobar tek! Javite kako vam se svidio ovaj ukusni, brzi ručak! 🙂
Povezano: Domaće tortilje koje će obožavati svi članovi obitelji, a osobito oni mlađi