Brutalna iskrenost ili kako povrijediti bližnjega svoga

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jednom davno moj prijatelj je rekao “ja uvijek govorim istinu, ne zato što sam cool ili pošten ili istinoljubiv, nego zato što mi se ne da lagati”.

 

Danas je moderno biti “brutalno iskren”, (čitaj – povrijediti ljude svojim nerazumijevanjem). Ne postoji nešto kao brutalna iskrenost ako razumiješ, ako u sebi imaš imalo empatije.

Za sebe govorim da nisam empat i da me ta osobina zapravo ne zanima. Jer time gubimo i ja i sugovornik.

No, govorim istinu. Iz sličnih razloga kao i moj prijatelj. On je to divno opisao.

No, ta istina nikoga ne vrijeđa. Upravo suprotno. Sjećam se komentara jednoj FB prijateljici koja je napisala nešto bez veze. Odgovorio sam na taj njen bezvezni komentar i rekao istinu i svoje mišljenje. Kao odgovor sam dobio zahvale i puno iskrenih srca, pusa… svih onih najljepših emotikona. Iskrenih. Jer istinu sam rekao na podržavajući način. Da. Postoji takav način komunikacije u kojemu nitko ne treba biti povrijeđen i kroz koji svi rastemo i podržavamo druge.

Dakle, svi vi “brutalno istiniti” promijenite fokus. Istina ne treba, ne smije boljeti. Istina treba osloboditi. Ako ono što imate na umu izreći nema takav iscjeljujući učinak, možda je bolje da to niti ne izgovorite dok ne pronađete način da to iz vas izađe upakirano dugom umjesto tamnim oblacima.

Zapamtite, imate moć utjecaja. Koristite ju za dobro. Jer vi niste samo primopredajnici. Dakle, i ako je prema vama netko bio “brutalno iskren”, imate MOĆ transformacije u sebi.

Tu energiju transformirajte u nešto konstruktivno i moćno i tada podijelite sa svijetom.

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.