Aromaterapeutska masaža

0

Tisućama godina neki oblici masaže su se koristili u ublažavanju i liječenju boli kod bolesnika.U Egiptu su pronađene freske iz 2330. godine pr.n.e. koje prikazuju masažu stopala i dlanova.

 

U Kini su pronađeni zapisi iz 2.st. pr.n.e. iz kojih se vidi da je masaža primjenjivana kao metoda tretiranja bolesti.Početkom 5.st. p.n.e. Hipokrat je napisao:»liječnik mora imati iskustva u mnogim stvarima, a osobito u trljanju, jer trljanje može učvrstiti zglob koji je labav i olabaviti zglob koji je prekrut». Početkom 19. stoljeća Šveđanin Per Henrik Ling razvio je tehniku masaže koja je danas poznata pod nazivom švedska masaža i smatra se osnovom svih masaža. Zahvaljujući njemu, masaža je prvi put uvedena na sveučilišta kao dio nastavnog plana i od tada su diljem cijele Europe nicala brojna lječilišta i instituti koji su uključivali masažu kao terapeutsku tehniku.Na istoku su se razne tehnike masaže posebno cijenile, prakticirale se tisućama godina i do današnjih dana ostale priznate kao terapijska tehnika u rješavanju mnogih tegoba.

Masaža je određeno dodirivanje pojedinih dijelova tijela rukom u cilju postizanja terapeutskih rezultata. Pozitivni učinci masaže se očituju u tome da dolazi do kompletnog psihičkog i fizičkog opuštanja, stimulira se rad limfe i izlučivanje nakupljenih toksina, potiče imunitet, djeluje stimulativno na krvožilni, živčani i probavni sustav, relaksirajuće djeluje na mišićni, nervni, dišni i endokrinološki sustav. Također, ne smijemo zanemariti da se masažnim hvatovima čisti površinski sloj kože od odumrlih stanica i masnoće i na taj način se otvaraju pore žlijezda lojnica i znojnica što omogućuje  disanje kože i bolje lučenje sekreta.

Kod aromaterapeutskih masaža koristimo još i eterična ulja čije djelovanje pojačava učinak masaže. Aromaterapijskom masažom nanosimo mješavinu ulja na kožu, molekule ulja ulaze u kožu kroz pore i putem krvi i limfe kolaju po cijelom organizmu.

Masaže općenito, pa  tako i aromaterapeutske masaže, ne primjenjuju se kod sljedećih tegoba i stanja: povišene tjelesne temperature, zaraznih bolesti, epilepsije, angine pektoris, rizičnih trudnoća, tumora, osoba sa teškim kardiovaskularnim bolestima, kod  proširenih vena i varikoziteta,upale limfnih čvorova, akutnih napada astme, visokog krvnog tlaka, ranog stadija ozljede mišića, kod osoba sa preboljenim plućnim embolijama, kod opekotina i inficiranih rana i gnojnih čireva, kod malignih oboljenja(može ponekad lagana masaža u svrhu podrške), a naročito treba paziti kod madeža nepoznate etiologije. Zato je prije svake masaže potrebno uzeti  anamnezu  kako bi dobili uvid  u odnosu na moguće kontraindikacije za izvođenje masaže.

Važni faktori  za dobru, uspješnu i ugodnu aromaterapeutsku masažu su miris, dodir, glazba, prostor i boje. Miris mora biti ugodan klijentima jer mirisi mogu snažno uzburkati duboke emocije. Dodir je svima iskonski dan i potreban, ali kroz odrastanje mnogi ga zanemare i potisnu, čak i zaziru od mogućeg dodira. Pošto je masaža primanje i davanje i za klijenta i za terapeuta pri čemu dolazi do razmjene energija, terapeuti trebaju biti smireni, opušteni i prilaziti terapiji s pozitivnim mislima. Glazba  također ima vrlo dubok utjecaj na emocije. Naviknuti na bezbroj glasnih i konfuznih zvukova u svakodnevnom životu, tiha lagana i opuštajuća glazba će djelovati opuštajuće i umirujuće. Prostor u kojem se provodi terapija treba biti u neutralnim pastelnim oku ugodnim bojama, i dobro je da postoji više izvora svjetlosti koji se po potrebi mogu prigušiti. Prostor mora biti čist, prozračan i topao. Poslije svakog tretmana prostor obavezno treba prozračiti, za svakog klijenta staviti čiste plahte, a terapeut mora imati razdoblje odmora između pojedinih tretmana.

Na osnovu uzete anamneze terapeut određuje sastav mješavine za masažu koju zatim priprema pred klijentom.Naravno, biljna ulja moraju biti hladno prešana, a eterična ulja jasno kemijski i botanički definirana jer jedino ta ulja imaju istinsku terapeutsku vrijednost.Ako su ispunjeni svi navedeni uvjeti, prepustite se masaži,opustite se i rezultati neće izostati.

 

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.