Arc House – Kuća inspirirana hangarom za zrakoplove

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Obiteljska kuća Arc House je smještena u Hamptonsu, New York. Okružena je visokim krošnjama borova, a s obzirom da kuću karakterizira otvorenost životnog prostora i manja razina privatnosti, okoliš je bio idealan za ostvarivanje jednog ovakvog projekta.

 

Inspiraciju za ovaj projekt dizajneri su pronašli u hangaru za zrakoplove u kojemu je unutarnji prostor ispod zasvođene konstrukcije neprekinut.

S obzirom da je objekt lociran pod letnom putanjom prema lokalnoj zračnoj luci, to je bio razlog više za odluku o ovakvom dizajnu. Osim toga, tehnologija valovitog pocinčanog čelika ovog građevinskog sustava je vrlo isplativa. Ideja o velikoj samonosivoj nadstrešnici bez stupova koja objedinjuje sve javne prostore kuće u jednom velikom prostoru se svidjela svima.

Arc House

Stvaranjem potopljenog dvorišta i kolnog prilaza postignuto je da se donja razina kuće pretvori u dobro osvijetljeni i useljivi prostor a istodobno i da hladan zrak iz donje razine kuće kroz veliko stubište prolazi prema gornjoj razini što doprinosi održavanju umjerene temperature.

 

Arc House

Foto: Mark Roskams

 

Lukom su obuhvaćeni dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja, dok se ostali dijelovi poput stubišta i kuhinjskog pulta nalaze unutar njega. Dizajn objekta je omogućio da u ovaj prostrani otvoreni prostor dopire velika količina prirodne svjetlosti.

Arc House

Foto: Mark Roskams

 

Kako bi klijentu omogućili da poveća broj spavaćih soba, smjestili su ih u ravno natkrivenom dijelu koji se nalazi iza ovog objekta, a kojemu se pristupa preko povezujućeg mosta. Raspored spavaćih soba je jednostavan i učinkovit s prekrasnim pogledom na zelenilo.

Arc House

Foto: Adam Friedberg

 

KLIKNITE NA FOTKE ZA PREGLED GALERIJE.

 

MB Architecture

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.