Detoks na dnevnoj bazi

0

Detoksikacija je čišćenje organizma od nakupljenih štetnih tvari koje izazivaju povećanu kiselost i nedostatak kisika u organizmu. Detoksikacija pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Najbolji i najjeftiniji način detoksikacije organizma je dodavanje u jelovnik namirnica koje doprinose čišćenju organizma.

Ako kontinuirano vodimo računa o unosu preporučenih namirnica, onda ćemo izbjeći situacije u kojima će nam trebati intenzivne detoksikacije. Unosom namirnica koje se preporučuju za detoksikaciju možete držati svoje tijelo u detoks stanju na dnevnoj bazi.

Lista namirnica koje pospješuju izbacivanje toksina iz tijela:

artičokaArtičoka
Jetra igra ključnu ulogu u metabolizmu hrane i u procesu detoksikacije. Artičoka je namirnica koja doprinosi očuvanju funcije jetre te je stoga jedna od namirnica čiji se unos svakako preporuča. Artičoka obiluje inulinom, prehrambenim vlaknom koje djeluje kao probiotik te pomaže uspostavljanju povoljne crijevne mikroflore. Artičoka je namirnica koju bi trebalo dodati u ishranu kako bi ostali zdravi i osigurali da jetra nesmetano radi svoj posao.

šparogaŠparoga
Šparoga je visoko kvalitetna namirnica, ne samo zbog utjecaja na detoksikaciju organizma, nego i zbog svojih mnogobrojnih ljekovitih svojstava. Šparoge su poznate i kao namirnice koje pomažu u prevenciji raka, štite srce i krvne žile te imaju protuupalno djelovanje. Bogate su vitaminima i mineralima, željezom, tiaminom, folnom kiselinom, fosforom, bakrom te aminokiselinom asparagin.

avokadoAvokado
Obzirom da avokado obiluje vlaknima i antioksidansima, nalazi se visoko na popisu namirnica koje se preporučuju za detoksikaciju. Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Osigurava gotovo 20 esencijalnih nutrijenata uključujući vlakna, kalij, vitamin E, vitamin B5 i B6, folnu kiselinu. Izvor je i željeza, bakra, fosfora i magnezija.

 

brokulaBrokula
Brokula je neizostavna namirnica kada govorimo o detoksikaciji organizma. Osobito je učinkovita u interakciji s enzimima jetre te doprinosi izbacivanju toksina iz organizma. Uz makronutrijente, brokula je izuzetno vrijedan izvor vitamina i minerala.

 

đumbirĐumbir
Đumbir se već tisućama godina koristi kao lijek. Bogat je gingerolom, prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva. Pomaže u izlučivanje viška vode iz organizma. Snažan je antioksidans koji pospješuje funkciju jetre te je stoga odličan za detoksikaciju.

 

grejpGrejp
Grejp obiluje vitaminima i hranjivim tvarima, a siromašan je kalorijama. Izdvajamo bogatstvo vitaminom C, flavonoidima, vitaminima A, B, D, E i K, kalcijem, fosforom, magnezijem, manganom, cinkom, bakrom i željezom. Detoksikacijski učinak grejpa je vrlo značajan.

 

zeleni čajZeleni čaj
Zeleni čaj je bogat antioksidansima i nutrijentima koji imaju snažan utjecaj na zdravlje. Poznato je da poboljšava funkciju mozga, utječe na gubitak masnoće, smanjuje rizik od raka. Zeleni čaj sadrži posebnu vrstu antioksidansa za koje je poznato da pospješuje funkciju jetre, čime doprinosi izbacivanju toksina iz organizma.

 

limunLimun
Limun i sok od limuna česti su sastojci različitih recepata za detoksikaciju obzirom da imaju diuretski učinak koji potiče oslobađanje toksina iz tijela.

 

kurkumaKurkuma
Kurkuma čisti jetru i žučni mjehur. Jedan je od najmoćnijih prirodnih lijekova. Anti-upalna svojstva kurkume su poznata već jako dugo, a istraživanja sve više razotkrivaju ljekovita svojstva i djelovanje kurkume.

 

 

Voda
Kada je riječ o detoksikaciji, nikako ne treba zanemariti vodu koja je važna za „ispiranje“ toksina iz tijela. Vodu je potrebno tijekom dana ravnomjerno unositi.

 

Ovo su samo neke od namirnica koje bi trebale biti na našem jelovniku. Naravno, sve u umjerenim količinama, u skladu s pravilima pravilne prehrane.

Share.

Comments are closed.