15 besplatnih top online alata za uspješnije poslovanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +
15 besplatnih top online alata za uspjesnije poslovanje, zena tipka na mobitelu

Foto: Cottonbro, Pexels

Za uspješno poslovanje važno je raspolagati informacijama i poznavati alate koji značajno mogu doprinijeti uspjehu poslovanja.

Svakodnevno obavljamo različite zadatke. Radimo s tekstovima, dokumentima, tablicama, pripremamo prezentacije, dodajemo fotografije u dokumente, prezentacije, na web stranice, pišemo poslovne dopise… Na internetu su dostupni brojni besplatni alati koji mogu biti od velike pomoći u našem svakodnevnom poslovanju. Za vas sam izdvojila neke od odličnih alata koje i sama koristim.

 

1. MailChimp

SUSTAV ZA SLANJE NEWSLETTERA
MailChimp je alat koji Vam omogućava kreiranje email kampanja i slanje newslettera, postavljanje formi za izravnu prijavu na newsletter listu, slanje automatiziranih emailova.

Ako još niste koristili alate za newslettere, svakako provjerite MailChimp koji je jedan od najpopularnijih alata za email marketing. MailChimp račun možete kreirati i koristiti besplatno sve dok vaša mailing lista ne prijeđe 2.000 pretplatnika.

Rad u MailChimpu vam olakšavaju unaprijed dizajnirani predlošci koji vam omogućavaju jednostavnije kreiranje newslettera.

Alternativa ovom alatu je MailerLite. MailerLite račun možete kreirati i koristiti besplatno sve dok vaša mailing lista ne prijeđe 1.000 pretplatnika.

 

2. Google Docs

PROGRAMI ZA UREDSKO POSLOVANJE
Google Docs je online uredski paket programa za uredsko poslovanje, čine ga Google dokumenti, tablice, prezentacije i obrasci. Ako ne raspolažete drugim softverom namijenjenim za uredsku obradu podataka na raspolaganju su vam Google besplatni programi. Važno je istaknuti da svim datotekama možete pristupiti s bilo kojeg mjesta i s bilo kojeg uređaja. Jedina “mana” Google Docs-a je što morate imati internetsku vezu kako biste koristili te programe.

 

3. Ispravi.me

PRAVOPISNA PROVJERA TEKSTA NA HRVATSKOM
Aplikacija Ispravi.me, mnogima poznatija pod nazivom Hašek, je besplatna aplikacija za pravopisnu provjeru teksta pisanog hrvatskim jezikom. Iza aplikacije stoje FER-ovci. Iako aplikacija nije 100% efikasna jer ne prepozna svaku pogrešku, uistinu je odlična i sve više je koriste i profesionalni korisnici. Kada su u pitanju tipfeleri i ispravljanje pogrešne upotrebe č/ć, ije/je, sa/s… aplikacija će biti od velike koristi onima koji često griješe upravo u ovome.

 

4. Grammarly

PRAVOPISNA I GRAMATIČKA PROVJERA TEKSTA NA ENGLESKOM
Ako želite osigurati da vaš tekst na engleskom jeziku nema gramatičkih grešaka postoje brojni online alati za provjeru gramatike. Grammarly je jedan od najboljih alata za sve koji pišu na engleskom. Alat je besplatan. Grammarly gramatički analizira tekstove i predlaže poboljšanja.

Aplikacija otkriva pravopisne i gramatičke pogreške, pogrešne formulacije rečenica (kontekstualna provjera pravopisa), za pogreške nudi ispravke koje možete prihvatiti jednim klikom, identificira nejasne riječi i predlaže poboljšanja.

Alat je jednostavan, otvorite aplikaciju Grammarly i zalijepiti tekst koji želite provjeriti. Alat je dostupan i kao proširenje za Chrome, ako ga instalirate provjerava sve riječi i rečenice koje ste upisali bilo gdje (email, Facebook objave, chat poruke, dokumenti…).

 

5. Google Analytics

ALAT ZA PRAĆENJE I ANALIZIRANJE PROMETA NA WEB STRANICAMA
Google Analytics je alat za praćenje prometa na vašoj web stranici. Ako nemate uvid u analitiku, zatražite informacije od web dizajnera.

Google Analytics vam osigurava podatke o posjetiteljima (dob, spol, lokacija itd.), što traže na vašoj stranici, kako su vas pronašli (preko kojih izvora su došli), o broju posjetitelja u zadanom periodu, interesima vaših posjetitelja, pojmove upisivane u Google Search koji su vodili na vašu web stranicu…

 

6. Google Keyword Planner

ALAT ZA PRETRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI
Google Keyword Planner je alat za pretraživanje ključnih riječi koji vam omogućava da dođete do informacija koje ključne riječi se često koriste, ali i koje druge relevantne ključne riječi možete koristiti. Za korištenje trebate imati kreiran Google Ads račun. Ako Vam se ne da kreirati račun, opcija je Keyword tool.

 

7. Keyword tool

ALAT ZA PRETRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI
Keyword tool alat za ključne riječi najbolja je alternativa ostalim alatima za istraživanje ključnih riječi. Besplatna verzija alata generira do 750+ prijedloga ključnih riječi za svaki pojam pretraživanja. Pouzdan je jer djeluje u 99,99% vremena. Alat za ključne riječi možete koristiti apsolutno besplatno, čak i bez kreiranja računa.

Možete pretraživati ključne riječi popularne na Googleu, YouTubeu, Bingu, Amazonu, eBayu i App Storeu. Prijedloge ključnih riječi dobit ćete na temelju jezika koji odaberete.

 

8. WeTransfer

ALAT ZA SLANJE VELIKIH DATOTEKA
WeTransfer vam omogućava jednostavno besplatno slanje datoteka do 2 GB. Slati možete i bez kreiranja računa, dovoljno je da upišete svoj email i email pošiljatelja.

 

9. Facebook Debug

Zna se dogoditi da vam se kod dijeljenja objave s web stranice na Facebook prikazuje jedan vizual, a nakon objave prikaže se drugi. U tom slučaju probajte službeni alat Facebooka – Facebook Debug. Ovaj program za ispravljanje pogrešaka možete koristiti za prikaz podataka koji se koriste kada se sadržaj vaše web stranice dijeli na Facebooku, Messengeru i drugim mjestima.

Zalijepite vezu u polje za uklanjanje pogrešaka i pritisnite Enter da biste dobili analizu i pregled posta.

 

10. Pexels

IZVOR BESPLATNIH FOTOGRAFIJA
U poslovanju vam često zatrebaju fotografije za newsletter, web stranicu, objavu na društvenim mrežama i slično. Na internetu je dostupno more fotografija, ali ono što sam se uvjerila jeste da mnogi još uvijek ne znaju da ne smiju koristiti bilo koju fotografiju za svoje poslovanje i da je većina fotografija zaštićena autorskim pravima. Takva upotreba je nezakonita i predstavlja kršenje autorskih prava.

Postoje besplatni izvori fotografija, a jedan od najboljih je Pexels koji ima tisuće prekrasnih fotografija koje možete preuzeti besplatno i koristiti za sve aspekte vašeg poslovanja.

 

11. Canva

ALAT ZA KREIRANJE JEDNOSTAVNIH GRAFIČKIH RJEŠENJA
Canva je jednostavan, besplatan online alat za grafički dizajn. Omogućuje vam kreiranje personaliziranih rješenja za newslettere, web stranice, postove na društvenim mrežama… U Canvi možete uređivati vlastite slike ili odabrati neku od fotki iz Canvine biblioteke slika (veliki broj fotki je besplatan). Alat nudi i unaprijed definirane predloške, ali i mogućnost kreiranja vizuala u željenim dimenzijama.

 

12. Pixlr

ALAT KOJI IMA FUNKCIONALNOSTI PHOTOSHOPA
Ako nemate Photoshop, poslužit će vam Pixlr, aplikacija s ozbiljnim funkcionalnostima koje su u razini s profesionalnim alatima. Pixlr je besplatan digitalni alat namijenjen za jednostavno i brzo uređivanje fotografija.

Alat je besplatan i osnovni paket je dovoljan za osnovnu obradu fotografija. Ako utvrdite da vam fale neke značajke, za par dolara mjesečno možete omogućiti i premium značajke. Interakcija s aplikacijom je sigurna jer Pixlr ne pohranjuje nijednu kopiju vaših slika u njihove sustave.

 

13. Tiny JPG, Tiny PNG

ALATI ZA KOMPRIMIRANJE FOTOGRAFIJA
Tiny JPG i Tiny PNG su odlični alati za komprimiranje fotografija. JPG i PNG datoteke možete smanjiti brzo i jednostavno. Alat Vam omogućava da zadržite kvalitetu fotke, a s druge strane doprinosite brzini web stranice ako uplodate komprimirane fotke (SEO-friendly pristup).

Možete prenijeti do 20 fotografija maksimalne veličine 5 MB. Slatki panda koji gricka grančicu bambusa će u kratkom vremenu komprimirati vaše fotografije. Ovaj izvrsni mrežni alat kreira podešenu datoteku bez gubitka kvalitete u usporedbi s izvornom fotografijom.

 

14. Optimizilla

ALAT ZA KOMPRIMIRANJE FOTOGRAFIJA
Optimizilla je još jedan odličan alat za smanjivanje JPEG i PNG datoteka na najmanju moguću veličinu uz zadržavanje visoke kvalitete fotografije. Možete prenijeti 20 fotografija i pričekati da se komprimiranje završi.

 

15. Bulk Resize Photos

ALAT ZA PROMJENU VELIČINE FOTOGRAFIJA
Bulk Resize Photos je alat za promjenu veličine fotografija. Vaše se fotografije obrađuju na računalu i nigdje se ne prenose, zato je promjena veličine brza i jednostavna. Omogućava promjenu 150 fotki u 60 sekundi. Korisnicima omogućava pretvaranje slika u JPG, PNG i Webp format. Odličan, brz, jednostavan alat.

 

 

Share.

About Author

Marijana Glavaš

Urednica portala Suvremena žena, poduzetnica, dizajnerica, menadžerica u malom poduzetništvu.

Comments are closed.