10 namirnica za zdravu kožu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prehrana ja važna za cjelokupno zdravlje. Ono što jedete ima veliki učinak i na zdravlje vaše kože. Unosom određenih namirnica kožu možete učiniti blistavijom, otpornijom te značajno smanjiti znakove starenje kože.

Namirnice s ovog popisa će čuvati vašu kožu zdravom i doprinijeti njenoj ljepoti.

Avokado

avokadoAvokado sadrži zdrave masnoće koje doprinose zdravlju vaše kože, održavanju kože podatnom, elastičnom i hidratiziranom.

Avokado je izvor vitamina E, važnog antioksidansa koji štiti kožu od oksidativnog oštećenja. Vitamin E je još efikasniji kada se koristi u kombinaciji s vitaminom C koji je također bitan za zdravu kožu. Vaša koža ga treba za stvaranje kolagena koji je glavni strukturni protein koji čuva kožu jakom i zdravom.

Oko 1/2 avokada osigurava 10% preporučene dnevne količine vitamina E i 17% vitamina C. Avokado sadrži spojeve koji mogu zaštititi kožu od štetnih UV zračenja te usporava pojavu znakova starenja kože kao što su bore.

Sadrži: zdrave masnoće, vitamin E, vitamin C

 

Brokula

Brokula sadrži brojne vitamine i minerale važne za zdravlje kože uključujući cink, vitamin A i vitamin C. Sadrži i lutein i karotenoid. Štiti kožu od oksidativnog oštećenja koje može uzrokovati nastanak suhe i naborane kože.

Brokula sadrži poseban spoj nazvan sulforafan koji suzbija rak, može pomoći u prevenciji raka kože i štite kožu od opeklina.

Sulforafan je također moćno zaštitno sredstvo protiv oštećenja od sunca. Postoje dokazi da pomaže i u održavanju razine kolagena u koži.

Sadrži: vitamine, minerale, karotenoide, sulforafan

 

Orasi

Orasi imaju brojne karakteristike koje ih čine izvrsnom hranom za očuvanje kože zdravom. Izvor su esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Sadrže više omega-3 i omega-6 masnih kiselina od većine drugih orašastih plodova. Osim toga, sadrže i druge hranjive tvari koje vaša koža treba da funkcionira ispravno i da ostane zdrava.

28 grama oraha sadrži 6% preporučene dnevne količine cinka nužnog za zdravlje kože, zacjeljivanje rana i borbi protiv bakterija i upala. Izvor su i antioksidansa vitamina E, vitamina C i selena.

Sadrže: esencijalne masti, cink, vitamin E, vitamin C, selen i proteine

 

Sjemenke suncokreta

Orašasti plodovi i sjemenke su dobar izvor hranjivih tvari važnih za zdravlje kože.

28 grama sjemenki suncokreta sadrži 32% preporučene dnevne količine antioksidanta selena, 10%  cinka, 37% preporučene dnevne količine vitamina E.

Osim toga, sjemenke suncokreta su izvrstan izvor linolne kiseline koja umanjuje rizik nastanka suhe i tanke kože kao posljedice starenja.

Sadrže: selen, cink, vitamin E, linolnu kiselinu

 

Masna riba

Masne vrste riba sadrže esencijalne masne kiseline koje smanjuju upale i koži osiguravaju potrebnu vlažnost. Izvor su visokokvalitetnih proteina, vitamina E i cinka.

Masne ribe poput lososa, skuše i haringe su izvrsna hrana za zdravu kožu. Sadržavaju esencijalne omega-3 masne kiseline važne za održavanje zdravlja kože, smanjuju upale koje uzrokuje crvenilo i akne, čine kožu manje osjetljivom na štetne UV zrake. Nedostatak omega-3 može uzrokovati suhu kožu.

Masne ribe su i izvor vitamina E koji je jedan od najvažnijih antioksidanata za kožu. Vitamin E je ključan u zaštiti kože od oštećenja slobodnim radikalima i upalama.

Izvor su i cinka, minerala koji je važan za regulaciju upala, proizvodnju novih stanica kože i cjelokupno zdravlje kože.

Sadrži: esencijalne omega-3 masne kiseline, vitamin E, cink

 

Slatki krumpir

Beta-karoten je nutrijent koji se u tijelu može pretvoriti u vitamin A. Nalazi se u narančastom i tamno-zelenom povrću kao što je mrkva, špinat i slatki krumpir.

Slatki krumpir je odličan izvor beta-karotena. 100 grama pečenog slatkog krumpira sadrži dovoljno beta-karotena da osigura dovoljnu količinu vitamina A.

Karotenoidi poput beta-karotena pomažu održati kožu zdravom djelujući kao prirodna krema za sunčanje. Mogu spriječiti opekline, odumiranje stanica te nastanak suhe i naborane kože kao posljedice toga. Koži daju toplu, narančastu boju doprinoseći ukupnom zdravijem izgledu.

Sadrži: beta-karoten

 

Crvene i žute paprike

Kao i slatki krumpir, paprike su odličan izvor beta-karotena. Jedna čaša (149 grama) sjeckanih crvenih paprika sadrži 92% preporučene dnevne količine vitamina A.

Značajan su izvor vitamina C, antioksidansa potrebnog za stvaranje kolagena, proteina koji čuva kožu, čini je čvrstom i jakom. Jedna šalica paprike pruža impresivan 317% preporučene dnevne količine vitamina C.

Sadrže: puno beta-karotena i vitamina C

 

Rajčice

Rajčice su izvrstan izvor vitamina C, a sadrže sve glavne karotenoide, uključujući likopen što ih čini izvrsnom hranom za održavanje kože zdravom.

Beta-karoten, lutein i likopen dokazano štite kožu od oštećenja koje izazivaju štetne sunčeve zrake i pomažu u prevenciji bora.

Za apsorpciju, karotenoidi trebaju masti te ih je dobro konzumirati u kombinaciji sa sirom ili maslinovim uljem.

Sadrže: vitamin C, sve glavne karotenoide, posebno likopen.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj također ima značajne učinke u zaštiti kože od oštećenja i starenja. Sadrži katehine, snažne antioksidanse.

Redovito konzumiranje zelenog čaja pomaže u zaštiti kože od sunca, poboljšava vlažnost kože,  smanjuje hrapavost, čini kožu elastičnijom i podatnijom.

Dakle, zeleni čaj je odličan izbor za zdravu kožu.

Sadrži:  katehine

 

Tamna čokolada

Učinci konzumiranja tamne čokolade su prilično impresivni. Jedno istraživanje pokazalo je da je nakon 6-12 tjedana konzumiranja kakao praha koža sudionika bila manje gruba i ljuskava, bolje hidratizirana, manje osjetljiva na opekline, imala je bolji protok krvi koji je osigurao bolju opskbljenost stanica kože hranljivim tvarima.

Kakao može biti moćan alat za održavanje vaše kože mladom i zaštićenom. Konzumirajte tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa.

Sadrži:  antioksidanse

Izvor: authoritynutrition.com
Foto: Pixabay

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.