Zubne paste – kupiti ili napraviti?

0

Aromaterapeut Saša Radulović otkriva vam RECEPTURU za izradu paste za zube koja će oduševiti ne samo zube već i cijelu usnu šupljinu! Kako spraviti, u svega nekoliko koraka, prirodnu pastu za zube pročitajte u nastavku. Jednostavno, zdravo i povoljno…

Saša RadulovićZubne paste – kupiti ili napraviti?

Napraviti, dakako! 🙂 Zašto? Zato što se sve više ljudi okreće prirodnoj kozmetici i njenoj kućnoj izradi jer nam naša tijela šalju sve više upozoravajućih poruka; sve je više alergijskih reakcija na razne aditive i parabene, što dokazuju i znanstvena istraživanja.

Posljednjih nekoliko godina postavlja se pitanje jesu li komercijalne paste za zube vjerodostojne i zdrave za naše zube – fluorid, SLS, saharin, triklosan, umjetne boje i mirisi/okusi…hm!? Odgovor se nekako nameće sam od sebe, zar ne?

U izradi prirodne kozmetike najvažnije je koristiti kvalitetne i provjerene proizvode te sve što vam treba za izradu paste za zube možete kupiti u gradu (zatreba li vam savjet oko kupnje, slobodno se javite nakon što vam Google nije uspio dati odgovore).

Izvažite 30 grama kaolina (bijela glina) i 15 grama kalcij karbonata. U drugoj čašici izvažite 2 grama natrij hidrogenkarbonata (soda bikarbona) i 25 grama hidrolata paprene metvice (odličan osvježavajući izbor za pastu za zube!) te miješajte dok se soda bikarbona ne otopi. Dobivenu tekućinu prelijte preko suhih sastojaka koji se nalaze u prvoj čašici, miješajte do glatke teksture poput paste te na kraju dodajte žličicu kokosovog ulja (maslaca) i kapnite 2-4 kapi odabranog eteričnog ulja (npr. paprena metvica). Učini li vam se da je dobivena smjesa previše gusta (suha), dodajte još malo hidrolata. Imate li potrebe za protuupalnim, antiseptičnim i za cijelu usnu šupljinu blagotvornim dodatkom, sjetite se dodati malu žličicu praha NEEMA (jedna od najpoznatijih indijskih biljaka koja se koristi u svrhu liječenja već više od 5000 godina); oprez u doziranju zbog gorkastog okusa!

Dobivenu pastu pohranite u staklenku s poklopcem, čuvajte u hladnjaku i potrošite kroz 15-20 dana. Uživajte! 🙂

Saša Radulović, aromaterapeut (Anias de Moras)

Share.

Leave A Reply

five × four =