Želite aplicirati za EU fond, a ne znate kako

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prije nego što krenete u posao prijave svog projekta za sufinanciranje iz EU fondova, dobro je prikupiti pouzdane informacije kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Bez obzira jeste li početnik ili poslujete godinama, kako biste aplicirali za sredstva iz EU fondova, morate imati poslovnu ideju odnosno plan. Makar samo u svojoj glavi.

EU kroz fondove sufinancira projekte koji rješavaju neki problem koji ste prepoznali u društvu. Riješit ćete ga kroz svoju poslovnu ideju, a vaše rješenje bi trebalo donijeti korist široj zajednici.

 

Koga angažirati?

Konzultant kojeg mislite angažirati za izradu poslovnog plana, investicijske studije, popunjavanje prijavnog obrasca, a na kraju i za vođenje projekta, mora vašu ideju razumjeti kao da ju je sam kreirao. Pred njim nemojte imati tajni kada je posao u pitanju. Tek kada mu date i više informacija od potrebnog za dizajn projekta koji prijavljujete, on/ona može vašu ideju prepoznati i ispričati kao svoju.

Ipak, budite pametni i razmišljajte poslovno. S konzultantom koji će vam izrađivati dokumentaciju sklopite Ugovore o povjerljivost podataka i o savjetodavnim uslugama. Drugi ugovor, ako projekt dobije odluku o sufinanciranju, bit će ugovor o vođenju projekta. Taj ugovor bi osim podataka što će vam konzultant isporučiti, u kojem vremenu i za koliko novaca morao sadržavati i jasno definirana prava i obaveze obiju strana. Vi ste partneri, nemojte to zaboraviti.

 

Koliko je za sve to potrebno vremena?

Izrada investicijske studije, poslovnog plana, popunjavanje Prijavnog obrasca i svih ostalih izjava zahtijeva vrijeme. Od prepoznavanja i konačnog definiranja problema koji ćete kroz svoj projekt rješavati do predaje zahtjeva za dodjelu sredstava za iole ozbiljniji projekt treba proteći nekoliko mjeseci.

 

Koliko će Vas to koštati?

Svaka ozbiljna konzultatnska kuća, tj. konzultant vrijednost izrade dokumenta za EU natječaj određuje temeljem ukupne vrijednosti projekta. Ne podcjenjujte znanje, trud, vrijeme koje je potrebno da se izradi jedan dokument takvog značaja. Vi ga pročitate za par minuta i čini vam se jednostavan. Ali u njegovu izradu je uloženo i znanje i logika i istraživanje i parametri i statistika. Potrebno je i znanje jezika, odnosno moć i sposobnost da se jezikom dobro i jasno izrazi vaša ideja.

Vrlo važna napomena: Ako vam netko garantira da ćete dobiti sredstva za svoj projekt, bježite od njega kao ludi. Onaj tko vam to “garantira” možda ima, ili misli da ima, nekog svog u Ministarstvu ili u Provedbenom tijelu pa će uz pomoć te svoje veze osigurati da vaš projekt prođe. Čak i ako je to moguće, to će vas koštati. Gdje vam je jamstvo da će se onaj tko garantira ili njegova veza ikada zaustaviti u traženju novaca od vas za uslugu koju vam je učinio. Čak i ako je to moguće, onog trenutka kada vas otkriju, idete u crnu knjigu. Država je spora, možda vas i neće tražiti da vratite sredstva koja ste dobili, ali više nikada nećete moći ni aplicirati ni dobiti sredstva. A možda imate sjajan projekt.

 

Još jedna važna napomena

Nitko ne daje veliku lovu (a ni malu) a da vas ne pita da mu dokažete da ste istu namjenski potrošili. Znači, morate biti spremni na spremanje dokumentacije vezane za provedbu projekta, jer ćete tu istu dokumentaciju morati prilagati u izvješćima provedbenim tijelima i u zahtjevima za nadoknadu sredstava ili za avanse, za kontrole provedbenih tijela i tako dalje.

Imate poslovnu ideju?
Zašto ne biste uzeli novac iz fonda i sufinancirali dio investicije…

Autorica: Darinka Bertović 
Certificirana voditeljica izrade dokumentacije i voditeljica projekata EU

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.