Zdrav razum i intuicija zajedno: Jedini ispravan put do dobrih odluka

0

Mnogima je teško prihvatiti da je naša realnost odraz onog što je u nama na različitim nivoima naših bića. Lakše je kriviti druge i sebe predstavljati kao žrtvu.

Tek kada preuzmemo odgovornost za sve što nam se događa, čak i kada ne razumijemo zašto je to tako, na mnogo smo boljem putu da riješimo problem.

Kod jakih emotivnih stanja su onesposobljene dvije naše važne funkcije.

Prva je logičko-analitička funkcija. Svi znamo da se kaže: udahni duboko 3 puta prije nego što odgovoriš u emotivnoj situaciji, netko kaže izbroji do 10, netko kaže – Prespavaj. Kada smo u jakom emotivnom stanju, tada smo u stanju reagiranja, a ne odgovora na situaciju mirne glave. Tada prenaglimo i uglavnom ne donesemo najbolju odluku. Drugačiji dijelovi mozga se aktiviraju kod logičko-analitičke funkcije, nego kod emotivne funkcije. Zato i ne možemo donijeti najbolju odluku u jakom emotivnom stanju.

Druga funkcija koja ne obavlja svoj zadatak u jakim emotivnim stanjima je naša intuicija.

Sada vam je jasno zašto smo dvostruko uskraćeni  kada smo emotivni. Bez zdravog razuma i bez intucije odluke nemaju velike šanse da budu uspješne, bilo da se radi o svakodnevnoj životnoj situaciji, bilo o obitelji, bilo o poslu.

Ako želimo da naša realnost bude drugačija nego što je sada, moramo početi od rada na sebi. Ovo je dvosmjerni proces. S jedne strane, mnogi emotivni događaji u našem životu nas dovedu do stvaranja novih sistema vjerovanja. Što je trauma veća, to je obično više ograničavajućih vjerovanja formirano u tim momentima koja pokreću emotivne reakcije.. Npr, doživimo financijski krah tijekom kojeg osjetimo jak strah za financijski opstanak obitelji i nas samih. Zbog svega što smo doživjeli može se razviti  strah od ulaska u nove aktivnosti, strah od neuspjeha, strah od pravljenja greške…

Ili, recimo, budemo sami kod kuće kada se uplašimo od pauka. U tom momentu naučimo da nije sigurno da ostanemo sami u kući i to prenesemo na svaku drugu situaciju kada smo sami u kući. Pauk je nestao u podsvijesti, ali strah kada smo sami se uvijek pojavi. Jako je važno ukloniti limitirajuća vjerovanja koja su proistekla iz tih situacija. Naš osobni sistem vjerovanja određuje naše aktivnosti koje poduzimamo i rezultate koje dobivamo.

Prošlo je vrijeme kada se smatralo da se emotivna bol mora osjetiti da bi se izliječio. Dugo vremena je pomoć na emotivnom nivou bila na raspolaganju jedino od strane psihoterapeuta. Danas postoje metode koje su u domeni energetske psihologije i još uvijek pripadaju alternativi, ali su veoma efikasne a ujedno i blage. Tehnika emocionalne slobode (EFT) je najčešće primjenjivana i najrazvijenija u tom području jer sadrži u sebi više tehnika i neke od njih se dovoljno blage, a i sigurne u iskusnim rukama.

Jasmina Kovačev

Jasmina Kovačev će održati seminare EFT-ja i Meta-zdravlja u Zagrebu, Puli i Beogradu tijekom 5. i 6. mjeseca. Sve o seminarima možete pročitati na: EFT i META-zdravlje.

Po prvi put, u Zagrebu i Beogradu će održati seminar Otkrijte svoje blokade obilju, zdravlju i uspjehu. Za prvu generaciju polaznika, ovaj seminar je po povlaštenoj cijeni. Sve o seminaru i rezervacijama pročitajte na: Otkrijte bolkade obilju.

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Izvor: Alternativa informacije

Share.

About Author

Suvremena žena

Portal Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi savjete za sretan, ispunjen i zdrav život, modne trendove, priče o uspjehu koje će vas motivirati i inspirirati. Poduzetništvo je tema kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Kroz naše teme saznajte kako kreirati vlastiti put do uspjeha, sreće i zadovoljstva u životu. Čak i najjače žene trebaju podršku na putu do sretnog i uspješnog života. Ovo je portal za ženu koja cijeni sebe i za muškarca želi bolje upoznati ženu.

Comments are closed.