Zašto vaše Ja treba recept za odmor?

0

Već znate koliko sam pisala o govoru našeg tijela, o nesvjesnim porukama koje nam šalje, o tome kako na nas utječu umjetna svjetla u uredima, o tome kako prevladati takva stanja… No, kao u nekom nastavku tih tema, danas bih podijelila  s vama jednu – odluku. Odluku da samoj sebi „prepišem“ odmor. Zvuči kao da sam bila  kod liječnika koji mi je ispisao kakav recept… da, recept za odmor!

Uostalom, vrijeme je godišnjih odmora koje svi čekaju s nestrpljenjem – sve je isplanirano, do detalja omišljen svaki dan, odabrane su sportske aktivnosti, već se smišlja i ljetnji jelovnik… prirodno, nestrpljenje raste. I doista, ako se odmor shvati ozbiljno i ako mu se ozbiljno pristupi, po povratku mnogi ustanove da im se opće fizičko i duhovno stanje poboljšalo, da su se umanjili neki stari bolovi bolovi… na žalost, kako slušam od svojih klijenata, najčešće ne zadugo: povratak u rutinsku dnevnu kolotečinu rada i života najčešće donosi i povratak starih tegoba.

U tom smislu, što znači „recept za odmor“? Prisilno propisan kao neki lijek koji, iako bezvoljno, moramo uzeti? Ne, nipošto! Ne mislim da treba ista činiti pod prinudom, ne mislim da morate planirani beskonačno dugi odmor od kojeg čete se unaprijed uplašiti („što da radim sve te dane?“), niti pak mislim da morate potrošiti čitavo bogatstvo da bi se odmorili… naime, zavarali. Ništa od toga – ali, čvrsto sam uvjerena da je važno užitak učiniti sastavnim dijelom svojeg života, i da to ne bi trebalo biti tek nešto čime se bavite na odmoru.

Primjerice, zamislite da je upravo došao trenutak kad trebate predah – najčešće, prve su reakcije uglavnom odbojne, vaše unutarnje Ja najčešće će prvo početi nabrajati razloge protiv uzimanja predaha i odmora i tek ce trebati svjesni napor da to prevladate i otkažete poslušnost tom unutarnjem smetalu. Zdravlje je najvažnije!

Zatim slijedi razmišljanje… hm, da je barem preko vikenda nekamo pobjeći, u mir, spokoj, svježi zrak, šum potoka. I dok o tome razmišljate, promatrajte svoje tijelo – kako reagira? Zar se već na samo razmišljanje o odmoru tijelo ne opušta, ne raste li ugoda već i prije nego ste ikuda krenuli? Tijelo se unaprijed raduje tom užitku! Zato je, ponavljam, važno učiniti užitak sastavnim dijelom života. Ne mora to biti vikend u planinama ili na rijeci, može bit, primjerice, hobi ili bilo koja aktivnost koju najčešće propuštate iako biste uz nju uživali. Kroz moje razgovore s klijentima shvatila sam da se, glede užitaka, u većini slučajeva ljudi ne mogu sjetiti kad su posljednji put u nečemu uživali, kad su se doista opustili – pitam ih za detalje, potičem da se sjete, ali što sam ustrajnija, postaju nervozniji, ne odgovaraju izravno, kao da se srame, pa se počnu čak i ljutiti… što je dodatni pokazatelj da su izgubili dodir s jednim dijelom svojeg unutarnjeg Ja.

Uostalom, čak i dok  čitate ove redove, odvojite malo vremena i razmislite  –  što bi vas to moglo opustiti? Što je to što bi vam pružilo mir i spokoj? U čemu uživate? Da li je dobra knjiga vaš izbor? Ili biste se voljeli baviti cvijećem? Ili jedna obična mirna šetnja hodajući livadom? Ili užitak rada rukama – šivanje, pletenje, slikanje, rezbarenje? Ovo su samo neke od ideja, a vi  ne zaboravite da  ste jedinstveni, posebni, da nema dvije osobe s istim potrebama. Zato  cijenite svoju individualnost, njegujte je baš kako bi njegovali svoju posebnu lončanicu s cvijetom.

Ukratko, rekla bih da je od samog „čekanja“ dana početka odmora, mnogo važnija priprema, da je mnogo važnije na vrijeme pripremiti „recept za odmor“. Tek tada će taj odmor biti ispunjen i svrhovit, tek tada ćete izbjeći onu nerijetku strku  neiskorištenih zbrkanih dana koje trošimo zbrda-zdola, bez cilja i smisla, produžujući onu istu nervozu i stres zbog kojih ste krenuli na odmor.

Zato, prije nego počnete pakirati torbe, ispišite svojem unutarnjem Ja jedan pravi, osmišljeni „recept za odmor“.

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.