Zašto se Francuskinje (nikad) ne debljaju

0

Draženka Pleško

 

Autorica: Draženka Pleško
Gernetic terapeutkinja i edukatorica

 

Sigurno ste čuli da postoje žene koje puno jedu, a ne debljaju se, i one koje jedu malo, a debljaju se. Znanost kaže da je to zbog poremećenog odnosa štitne i nadbubrežne žlijezde. Mi mislimo; to je u genetici. Kroz moje školovanje, bilo mi je jako zanimljivo jedno ispitivanje na temu genetike i debljanja. Znate da postoje obitelji u kojima su debeli i otac i sin pa je uvriježeno mišljenje da je tako zapisano u genima. No, najčešće nije tako. Vrlo često se u obje generacije prenose iste loše navike u prehrani. Izraz genetika samo je znak navike u generacijama.

Kada sam bila u Parizu, fascinirala me količina hrane koju u restoranu pojede jedna Francuskinja, a sve tako dobro izgledaju. Za ručak pojedu po dva, tri jela, a za večeru uz dvije vrste jela, jedu još i sireve i piju vino. Nikada ne naručuju zelenu salatu i mineralnu vodu. U čemu je tajna? Francuskinje ne slušaju silne teme o radikalnim dijetama ni dijetalnim pripravcima. Nikad ne preskaču glavno jelo, jedu sve i uživaju u okusima hrane. Uživaju u svojim tretmanima ljepote, koje rade i kod kuće zahvaljujući kozmetičkoj liniji koja im omogućava luksuznu njegu u vlastitom domu.

 

Blagovanje kao obred

Francuskinje obožavanju kupovati i pripremati hranu. Blagovanje shvaćaju kao obred, pažljivo pripremaju svoje stolove. Nikad ne jedu na brzinu iz kartonskih kutijica. Uvijek jedu za stolom koristeći prave tanjure i ubruse kako bi naglasile važnost obroka. Dok jedu, nikad ne gledaju televizor, ne čitaju novine. Jednostavno, u trenutku obroka razmišljaju samo o onome što jedu, uživaju u mirisu i okusu hrane. Kada sam počela primjenjivati u svom životu takve navike, svojoj okolini sam bila smiješna. Jer moje kolegice (koje jedu nešto osim salate i mineralne) jedu “s nogu”.  Danas se ja smijem, jer moja probava je odlična, moj želudac je zdrav, nemam viška kilograma i uživam u svakom  zalogaju hrane.

 

Vaga ili patentni zatvarač

Da li je vaga must have ukras vaše kupaonice? Ponekad je ona deprimirajući pokazatelj pa ju obavezno izbacite iz kupaonice. Svaka žena jedan dio mjeseca dobiva na težini jer joj tijelo zadržava vodu. Težina može varirati i zbog drugih razloga koji nisu povezani s uravnoteženom prehranom.  Budite dosljedne u svom naporu da izgledate bolje i budete zdravije. Pri tome je odluka da svoje životne promjene radite samo zbog sebe, vrlo važna. Ne zbog muža koji bi radije da ste malo tanji, ne zbog posla jer tako nameću društvena pravila, ne zbog kolegica jer su one manekenskog izgleda, a već im je 45… Samo zbog sebe!!! Zaboravite vagu i izvucite iz ormara svoje stare hlače. Ako ste  samo tri tjedna  živjeli kao Francuskinja, vaše hlače su sigurno izmamile osmjeh na vaše lice .

 

Smijte se

Ponekad i nije lako, ali uvijek… baš uvijek, budite nasmiješene. Veseli i vedri ljudi privlače sretne i vesele ljude. Budite magnet!!! Jer život je jedan, i lijep je … a same ga činite još boljim!!!

Foto: Pixabay

Share.

Comments are closed.