Zašto je zdrava konoplja?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grčki filozof i liječnik Hipokrat zaslužan je za širenje ideje o upotrebi zdravih namirnica, umjesto lijekova.

„NEKA TVOJA HRANA BUDE TVOJ LIJEK, A TVOJ LIJEK NEKA BUDE TVOJA HRANA”.

Hipokrat

Zamislite biljku koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe. Biljku koja se može koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i stočna hrana.  Unatoč neospornim blagodatima biljke koja nudi rješenja za globalno zatopljenje, prehranu, siromaštvo i uništavanje šuma, njezin je uzgoj još uvijek izvan agrarnih zakona većine zemalja.

Sjeme industrijske konoplje zapravo nije sjeme već voće. Konopljine sjemenke su izuzetno hranjive za ljude kao i za životinje. Konoplja sadrži visok postotak amino kiselina u omjerima najprikladnijim za ljudsku asimilaciju. Sjemenke konoplje se sastoji od 25 % proteina, 30 % ugljikohidrata i 15 % netopivih vlakana. Konopljino sjeme sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kalij, vitamin A, a od sveg povrća naš najbolji izvor esencijalnih masnih kiselina (EFA -e), linolne kiseline (LA), linolenske (LNA), kao i i gama linolenske kiseline (GLA). Esencijalne masne kiseline su nužne za održavanje zdravog života.

Esencijalne masne kiseline su potrebne ljudskom tijelu kako bi održali ravnotežu hormona, zdravu kožu, te opće zdravlje i dobrobit. Tijelo, međutim, nije u stanju proizvoditi esencijalne masne kiseline i stoga ih je, kako bi se one osigurale nužno konzumirati kao dio uravnotežene prehrane.

Konopljino ulje ima visoku nutritivnu vrijednost, što odgovara ravnoteži potrebnoj u ljudskom tijelu. Između ostalog, esencijalne masne kiseline pomažu u kontroli kolesterola, čišćenju arterijskih blokada i jačanju imunološkog sustava. Ulje se može konzumirati u hrani, u obliku umaka i preljeva za salatu ili se uzima kao dodatak prehrani na žličicu. Toplina će smanjiti prehrambene dobrobiti ulja, te se zbog toga ne preporuča u kuhanju.

Od mnogih namirnica danas, sjemenke konoplje imaju najoptimalniji omjer esencijalnih masnih kiselina omega – 3 i omega – 6 (nezasićene masne kiseline). Omega – 3 je korisna u liječenju ovih stanja: abnormalan razvoj mozga i oka, abnormalan razvoj u dojenčadi i djece, alzheimerova bolest, astma, bipolarni poremećaj, komplikacije kod rođenja, rak dojke, emfizem, pretjerana žeđ, srčana aritmija, cerebralna paraliza, rak debelog crijeva, ekcem.

Popis ide dalje i dalje …

S druge strane, nedostatak omega – 6 masnih kiselina može dovesti do poremećaja kao što su: artritis, poremećaji u ponašanju, infekcije, pobačaji, smanjene pokretljivosti spermija i impotencija u muškaraca, spori rast, sporo zacjeljivanje rana, kožne bolesti.

Istočna medicina, kao i moderna zapadna medicina složile su se da konopljino sjeme i svi proizvodi od konoplje daju status zdravog načina života. Također zastupaju činjenicu da ulje od konoplje može biti prirodni lijek ili prirodna prevencija mnogih bolesti koje danas muče mnoga društva.

,,SVE ŠTO PUTEM HRANE UNOSIMO U ORGANIZAM, GRADI NAS I MIJENJA, A O TOME ŠTO SMO UNIJELI OVISI NAŠA SNAGA, NAŠE ZDRAVLJE I NAŠ ŽIVOT“.

Hipokrat

Preneseno s portala Zdravlje2

 

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.