Zahvalnost kao istinski put k sreći

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Sreća je kad otpustite iluzije kako bi vaš život trebao izgledati i zahvaljujete za ono kakav on jest.“

Mandy Hale

 

Jučer je na Facebook-u podijeljena predivna poruka o važnosti vremena koje provodimo s voljenima, a ponajviše s djecom koja trebaju našu ljubav i pažnju. Ovo je skraćena verzija objave.

Sin: Tata, mogu li te pitati nešto?
Otac: Naravno. Što je bilo?
Sin: Tata, koliko zarađuješ na sat?
Otac: To se tebe ne tiče. Zašto pitaš?
Sin: Samo hoću znati. Molim te, reci mi koliko zarađuješ na sat?
Otac: Ako baš moraš znati, 30 kuna.
Sin: Aha…
Sin: Tata možeš li da mi pozajmiti 15 kuna?
Otac je pobjesnio.
Otac: Ako me tražiš novac kako bi kupio neku glupu igračku ili napravio neku drugu koještariju, momentalno da si se spakirao u krevet!
Ubijam se od rada da bih zaradio za sve nas, a ti samo misliš o sebi i svojim prohtjevima!
Dječak je pokunjeno otišao u sobu i zatvorio za sobom vrata.

Otac: Spavaš li, sine?
Sin: Ne tata, budan sam.
Otac: Razmišljam… možda sam bio previše grub. Danas mi je bilo naporno na poslu pa sam se istresao na tebi. Evo ti onih 15 kuna koje si tražio.
Dječak se nasmijao i razdragano rekao: „Hvala ti tata!“
Uzeo je zgužvane novčanice koje su već bile pod jastukom i pridružio novim novčanicama.
Otac: Što će ti još novaca, ako već imaš toliko koliko si tražio?
Sin: Nisam imao dovoljno, ali sad imam…Tata, imam sad 30 kuna! Mogu li kupiti jedan sat tvog vremena? Molim te, dođi sutra ranije s posla kako bismo svi zajedno večerali!
Otac se osjećao slomljeno. Zagrlio je svog sina i molio ga za oprost.

U današnje vrijeme, kad su nam dostupne informacije putem interneta, imamo svijet na dlanu. Imamo mogućnost slušati velike motivacijske govornike, pogledati film, slušati emisije. Sve nam je dostupno u par klikova.

S druge strane, zapitajmo se, koliko vremena provodimo na internetu? Koliko vremena na internetu provode naša djeca. Nije li najlakši način da imamo malo vremena za sebe da ispunimo djetetu želju?

Koliko vremena provodimo na poslu?

Radim dva posla online. Vjerujte i sama sam bila zalutala u nekakvo razmišljanje kako moram više i bolje, a da nisam znala zašto. Nedavno sam dobila dobar “šamar“. Dobro je dok je šamar samo opomena. Naime, nedavno je naša curica u ljutnji razbila daljinski upravljač. Ima 4,5 godine.

Na stranu faze izlijeva bijesa koje djeca prolaze, činjenica je da mi ne lupamo i ne divljamo po kući. Jednom prilikom je lupala igračkom. Mi joj nismo pokazali niti je odgajamo tako da ozljeđuje druge. Kada sam je pitala gdje je to vidjela, odgovor je bio na TV-u.

Dakle, sve je jasno. I što će nama novci i trčanje za uspjehom, ako će nam televizija odgajati dijete. U tom trenutku sam shvatila. Previše radim. Ovo je bio blaži podsjetnik da usporim.

Inače, ne kažu bez razloga da zdrav čovjek ima 1000 želja, a bolestan samo jednu. Ne treba nas lupiti nešto teže po glavi da shvatimo kako tražimo kruha preko pogače. Ovdje ne govorim kako su ambicija i rad loši, ali oni to definitivno postaju ako pretjerujemo i ako ne pokazujemo zahvalnost za ono što imamo.

Ako mislite da ste nesretni, sjetite se koliko je bolesnih. Prošetajte po kvartovima, vidjet ćete ljude koji kopaju po kantama za smeće jer nemaju za komad kruha. Nije krivo niti loše htjeti više i bolje, ali za stvari koje ponekad uzimamo zdravo za gotovo, netko drugi moli. Netko nema struju, vodu. I to je dar.

Sve što imamo je dar. Naše oči, ruke… sve nas to služi svakog dana. Budimo zahvalni. Vodimo dnevnik zahvalnosti. Snaga zahvalnosti je velika.

Mnoge znanstvene studije su pokazale da je zahvalnost istinski put k sreći. Imajte na umu da sreća nije nešto što se čeka, nije nešto nedostižno i daleko. Sreća je IZBOR. ODLUKA. Sreća je tu i sada.

Na čemu ste danas zahvalni?

 

Autorica: Rahela Vukušić Druško

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.