Veličanstvena palača s prekrasnim vrtovima – Palača Schönbrunn u Beču – svijet za sebe, priča za sebe

0

„Za dvadeset godina od sada bit ćete više razočarani stvarima koje niste učinili, nego onima koje ste učinili. Zato baci uže s pramca. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.” Mark Twain.

 

Putovanja nas obogaćuju, ispunjavaju, otvaraju nam um, povezuju nas s prirodom, s ljudima… Svako novo putovanje piše zanimljive nove stranice knjige našeg života.

 

Palača Schönbrunn

Beč je grad koji oduševljava na svakom koraku. Nekada sjedište moćnog carstva Habsburgovaca, danas prestižna europska metropola bogate kulturne ponude, bogate povijesti, raskošne arhitekture. U svijetu je poznat i kao grad glazbe, u njemu su djelovali brojni slavni skladatelji poput Mozarta, Beethovena, Straußa i Haydna.

Ako posjetite Beč, Schönbrunn je must-see lokacija. Omogućava nam putovanje u prošlost i uživanje u carskim vrtovima kakve viđamo u filmovima.
Znali su uživati ti carevi!

Palača Schönbrunn s okolišem je toliko veličanstvena da ostavlja bez daha. Ako se odlučite razgledati sve što vam se nudi u kompleksu Schönbrunna (interijer palače, sve parkove, labirint, zoološki vrt), bit će Vam potreban cijeli dan, a uživanje je zagarantirano.

 

 

Povijest palače seže u daleko 14. stoljeće, iako je palača sagrađena u 17. stoljeću. Palača Schönbrunn jedna je od najljepših baroknih palača u Europi. Ima ukupno 1.441 sobu, a 45 ih je moguće posjetiti.  Interijer je u rokoko stilu.

Palača je služila kao ljetna rezidencija Habsburgovaca, jedne od najstarijih dinastija u Europi. Okružena je veličanstvenim i zadivljujućim parkom s prekrasnim vrtovima. Nekad davno, tu su živjeli carica Marija Terezija, car Franjo Josip, carica Elizabeta poznatija kao carica Sisi i drugi…

More cvijeća, prekrasno oblikovanih stabala i grmova, more zelenila, zadivljujuće fontane, brojne skulpture – toliko umjetnosti na jednom mjestu.

Zanimljivo je da u građevinama u kompleksu palače postoje stanovi u kojima i danas ljudi žive.

 

Glorijeta iznad palače

Ako želite pogled koji oduševljava, onda ćete se popeti do glorijete na brežuljku iznad palače. Pred vama će se u podnožju brežuljka prostirati palača i cijeli Beč.

Schönbrunn  je okrunjen glorijetom za vrijeme carice Marije Terezije. Sagrađena je od kamena srušenog dvorca Neugebäude.

Danas je unutar glorijete restoran u kojemu se možete opustiti nakon šetnje. U restoranu se organiziraju domjenci koji su zahvaljujući ovom pogledu zasigurno nezaboravni.

 

 

Labirint

Francuski vrtni arhitekt Jean Trehet je oko palače zasadio francuski park s labirintom.

Sastoji se od staza između visokih i uskih živica, a zauzima površinu od 2.700 m².

 

 

 

 

Zoološki vrt

Foto: Onkel Ramirez, Pixabay

U Schönbrunnu se nalazi i Tiergarten, najstariji zoološki vrt na svijetu.

Osnovan je 1752. godine, ali mu povijest seže u još dalju prošlost.

 

 

 

 

Paviljon palmi

Ljubitelji biljnog svijeta će uživati u paviljon palmi. U paviljonu se mogu vidjeti brojne vrste palmi te ostale različite biljne vrste iz svih krajeva svijeta.

 

Vrt ruža

Kao i sve ostalo u Schönbrunnu, oduševio me i vrt ruža. Uz naknadu, imate mogućnost nekome posvetiti ružu.

 

Još više sorti ruža se može vidjeti u vrtu ruža u blizini palače Hofburg u centru Beča. Svatko tko želi, uz naknadu može nazvati sortu ruža željenim imenom.

Ruža Marijana, hm, ne zvuči loše 🙂

Iza mene prekrasno putovanje, u meni ostaje veliko bogatstvo.
Svoje oduševljenje bih vam rado prenijela, ali ovo jednostavno morate doživjeti.

Foto: Marijana Glavaš, vlastita arhiva

 

Share.

About Author

Marijana Glavaš

Marijana Glavaš je poduzetnica, vlasnica Moje Asistence i portala Suvremena žena. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Na Poslovnom učilištu je završila verificirani program usavršavanja te stekla titulu Menadžera u malom poduzetništvu.

Comments are closed.