Vaš mozak je vremeplov

0

Određuje li evoluciju naše vrste način na koji mozak razmišlja o vremenu?

 

Suvremena istraživanja, posebno ona neuroznanstvena, obogatila su čovječanstvo mnogim spoznajama i razriješila neke stoljetne misterije. No način na koji ljudski mozak doživljava i procesuira vrijeme, čini se, još uvijek je nepoznanica.

Tim se pitanjem u svojoj drugoj knjizi, Vaš mozak je vremeplov, pozabavio jedan od vodećih svjetskih neuroznanstvenika, redoviti profesor na UCLA-u Dean Buonomano čija je prva knjiga Brain Bugs: How the brain’s flaws shape our life postigla status svjetskog publicističkog bestselera.

Buonamano se u novoj knjizi naslanja na teorije i saznanja iz evolucijske biologije, fizike i filozofije kako bi predstavio svoju važnu teoriju o ljudskom poimanju i izražavanju vremena. Ljudski je mozak složen sustav koji, osim što ga izražava, vrijeme i stvara. Gradi ljudski osjećaj za kronološki protok vremena i pripadnicima vrste omogućava mentalno putovanje kroz vrijeme. Ove su funkcije važne, kaže Buonomano, ne samo za svakodnevni život pojedinca već i za evoluciju ljudske vrste; bez mogućnosti simuliranja budućih događanja, nikad ne bismo izumili neke važne alate i uspostavili neke važne modele ponašanja. No mozak je dizajniran tako da navodi kroz svijet u neprekidnoj mjeni tako što predviđa što će se, i kada, dogoditi.

Buonomano neuroznanstvenu ekspertizu uparuje s multidisciplinarnim pristupom čime i njegova teorija postaje sveobuhvatnija. Njegov stil pisanja uvlači čitatelja u svoj svijet, kao da pred sobom ima najnapetiji roman. U knjizi Vaš mozak je vremeplov autor istovremeno rasvjetljava koncepte poput svjesnosti i relativnosti i odgovara na pitanja koja su stoljećima mučila kako znanstvenike, tako i filozofe.

Što je vrijeme? Je li naš osjećaj prolaska vremena samo iluzija? Postoji li slobodna volja ili je budućnost unaprijed određena? Kroz zanimljive odgovore na ova pitanja Buonomano o fascinantnoj arhitekturi ljudskog mozga otkriva koliko i o zamršenosti samog vremena. Ovo virtuozno djelo popularne znanosti, u konačnici, dovodi do zapanjujućeg otkrića:

VAŠ JE MOZAK, U SVOJOJ SRŽI, VREMENSKI STROJ!

„Vaš mozak je vremeplov“ nudi jednaku količinu zanimljivih i razumljivih informacija običnom čitatelju i neuroznanstveniku.
Knowing neurons

Čitatelji u potrazi za iscrpnim i izazovnim istraživanjem vremena u ovoj su knjizi dobili vrijedan i iscrpan izvor.
Publishers’ Weekly

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.