Usmjeravanje umjesto etiketiranja popravlja odnos

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Usmjeravanje popravlja odnos

Foto: Secret Garden, Pexels

„Ti uvijek…“
„Ti nikad…“
Ako koristiš ove dvije vrste izjava, sva je prilika da štetiš odnosu u kojem ih koristiš.

No, čak niti ne mora biti tako „fatalistički“.
Chris Voss, vrsni svjetski pregovarač, kaže kako je svaka komunikacija zapravo pregovaranje te da na dnevnoj bazi svatko od nas vodi na desetine pregovora.
Pregovaranje oko jutarnje kave, buđenja djece, kvalitetnog ili nekvalitetnog doručka prije vrtića ili škole, pregovaranje s partnerom tko će što danas obaviti, kada ćemo provesti trenutke s tim voljenim bićem…
Toliko pregovora, a nismo se niti otisnuli u radni dan.
No, taj radni dan također donosi mnoge pregovore.

 

Koliko si dobar pregovarač?

Procjenjuješ li se dobrom ili lošom u pregovorima?
Potučeš li „protivnike“ do nogu ili im ostaviš bar dostojanstvo?
Ili si od onih koji će za „mir u kući“ uvijek popustiti i raditi stvari na svoju štetu?
Tvoji rezultati govore o tvojoj vještini pregovaranja. I to ne samo jesu li te djeca poslušala, je li partner spreman učiniti ono što očekuješ. Biti dobar pregovarač na poslu ne znači da svi bespogovorno slušaju i izvršavaju.

Ako smo djecu natjerali da učine kako kažemo vikanjem, prijetnjama i dramom, ako smo partnera izmanipulirali da nam kupi cvijeće, ako poslovne partnere stisnemo dok ne puknu pod našim moćnim pritiskom, to nije uspješno pregovaranje. To je zapravo neka vrsta zlostavljanja, bullinga, mobinga i svih tih modernih izraza.

 

Tajni sastojak uspješnih pregovora

Dakle, ako nije poanta dobiti ono što želimo po svaku cijenu, u čemu je tajna?

Osim željenog rezultata koji je svakako bitan, tajni sastojak uspješnih pregovora je u osjećaju zadovoljstva za obje zainteresirane strane.

I upravo je tvoja sposobnost pregovaranja dobila potpuno novi smisao i svrhu.
Da bi mogla osjetiti benefite ovog tajnog sastojka, trebaš učiniti važnu promjenu u načinu na koji komuniciraš. Danas ću ti otkriti koja je to promjena i na koji način ćeš je najlakše, najbrže i na najpozitivniji način iskoristiti.

 

Prvi korak je prestati gledati na rezultat

Što ovo znači? Vratimo se onome partnerovom cvijetu. Ti već znaš svoga partnera. Već ste neko vrijeme zajedno. I već se dugo ne zamaraš time da smišljaš novi pristup da dobiješ ono što želiš.
Skužila si, svjesno ili podsvjesno, da on „najbolje“ reagira na osjećaj krivnje. OK, tvoja želja da danas dobiješ cvijeće će ići u tom smjeru.

„Ti meni više ne kupuješ cvijeće“!
Jedna jedina rečenica potiče partnera da se osjeća loše zbog toga te iz osjećaja krivnje odlazi i kupuje cvijeće. Pobijedila si! Ne razmišljaš više o tome dok ne poželiš da učini nešto drugo. Primijeniš istu formulu i sve je opet brzo gotovo…

To je pirova pobjeda. Jer, dobila si cvijeće, no ne kao dokaz ljubavi. To cvijeće je dokaz da znaš potaknuti krivnju u partneru.

Zato kao prvi korak u „pregovaranju“ sa zadovoljstvom izbaci krajnji cilj te svoju energiju usmjeri na korake koji će dovesti do željenog osjećaja u tebi i partneru, pa čak i po cijenu da ne dobiješ cvijeće.
Jer, koga briga za cvijeće ako se ti i partner osjećate sjajno jedno s drugim.

 

Drugi korak, reci što želiš, ne što netko (ne)radi

Kako smo već konstatirali, „Ti meni više ne kupuješ cvijeće“ je izjava koja može pobuditi osjećaj krivnje.
No, govoriti partneru što želiš umjesto što partner radi ili ne radi otvara jednu potpuno novu dimenziju. Bez obzira o čemu se radi; vašim trenucima kad ste sami, organizaciji, kućanstvu… Reći što želiš može skratiti dogovore i pregovore i dovesti do željenog cilja puno lakše.

Jer tko će odoljeti ne učiniti nešto osobi koja kaže: „Možeš li molim te učiniti ovo jer ja želim/trebam učiniti ovo“? Pa čak i ako netko ne može ili ne želi, ovom strukturom rečenice započeli smo dijalog. Jer odgovor nikada neće biti „Neću“. Bit će „Ne mogu/ne želim jer želim ili trebam učiniti nešto što smatram važnijim.“

Iskustva ljudi s kojima sam prošao i izvježbao ovaj način komunikacije, pa i moja osobna iskustva pokazuju kako je komunikacija značajno „mekša“ s ovim pristupom te se povećava ŽELJA obje strane da učine nešto bolje i ljepše partneru s kojim komuniciraju.

Ovo je, kao i svaka vještina, potrebno vježbati, koristiti, prakticirati, razumjeti i željeti činiti da bi dalo najbolje rezultate. Stoga nemoj odustati ako danas ipak ne dobiješ cvijeće.

Ja sam u zadnje vrijeme smanjio s kupovanjem cvijeća Jeleni iz vrlo praktičnog razloga… Stalno sam na biciklu. Stići od cvjećarne do stana s čitavim cvijetom na biciklu pokazalo se prevelikim izazovom, a raskupušen cvijet u vazi ne izgleda baš lijepo.

Dakle, imaj ponekad sluha za okolnosti. Možda ti partner daje nešto drugo što niti ne primijetiš jer ima opravdan razlog da ne kupi cvijet…

Iz srca, Miro

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.