Tijelo kao instrument duha 2

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznato je da klasični instrumenti i na njima izvedena glazba ljekovito djeluju na naše tijelo i te vibracije upija svaka naša stanica. Tim posebnim tonovima možemo liječiti i dušu i tijelo.

Predivne ljetne subotnje večeri 2 Chellos –  dva vrhunska mlada violončelista podsjetili su nas na savršenstvo zvuka koji se može proizvesti na glazbenom instrumentu. Koncertu je prisustvovalo 50.000 ljudi. Jeste li se upitali zbog čega su došli, kako su se osjećali, zašto su bili dobro raspoloženi, oduševljeni, radosni i tražili još?

I ja sam se osjećala ugodno, čak ushićeno, u toj šarolikoj masi svih generacija. Kao i ljude oko mene, ponijeli su me glazba, snažna energija i beskrajna ljubav dvojice mladih ljudi koji uživaju u onome što rade. S lakoćom su svoje emocije prenijeli na publiku – moć glazbe razlila se toplim noćnim zrakom našega glavnog grada.

Violina i violinist

Kako surađuju tijelo i duh objasnit ću na primjeru violine i violiniste.

Glazbeniku je violina oruđe kojim stvara glazbu. Međutim, na „raštimanoj“ violini ni najbolji umjetnik ne može postići željeni zvuk. S druge strane, ako i ugodimo instrument, on sam ne može proizvesti glazbu. Potreban mu je kreativan umjetnik koji će udahnuti život instrumentu. Tek iz te sinergije odabranog instrumenta i predanosti umjetnika proizaći će božanstveni i ljekoviti zvuci. Kreativnost, kao i ljubav, proizlazi iz tog duhovnog nesvjesnog dijela a preko instrumenta na kojemu sviramo izražavamo svoje unutarnje stanje.

Zamislimo da je naše tijelo violina a violinist ono duhovno u nama. To naše psihofizičko tijelo je instrument duha. Tijelo je oruđe kojim se duhovno, znači ono svjesno i savjesno, odgovorno, kreativno, moralno, mudro, dobro i puno ljubavi može izraziti i stvarati.

Što napravi violinista s violinom nakon vježbanja ili koncerta – odbaci ju nemarno u kut ili ju pažljivo pospremi u zaštitnu kutiju? A što činimo mi sa svojim tijelom? Brinemo li se za jedini instrument kojim možemo izraziti sebe – sklopiti posao, naučiti matematiku, pročitati knjigu, napisati pjesmu, posaditi cvijeće, zagrliti dragu osobu ili skuhati ručak?

Sjetite se biti pažljiviji i nježniji prema svojem tijelu – tom dragocjenom instrumentu. O njegovoj krhkosti počinjemo razmišljati tek kada se slomi ili razboli. Možda ste nedavno porezali prst ili uganuli nogu – to je kao da je na gudalu puknulo nekoliko žica. Još uvijek možete svirati ali je izvedba ipak privremeno otežana.

Budite aktivni – vježbajte, plešite, svirajte, dišite, jedite zdravo i umjereno, uživajte u onome što imate i njegujte svoj instrument kako bi bio ogledalo vašeg zdravog, vedrog i kreativnog duha.

Logoterapeut će zajedno s vama potražiti smisao i u situacijama kada je tijelo privremeno ili trajno oštećeno.

Vedrana Nucak, mag.cin., kineziolog i logoterapeut

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.