Ti i ja mijenjamo svije(s)t

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Očekuješ da će na vlast konačno doći stranka koja misli na tebe. Koja će činiti dobro, no to se ne događa.

 

Očekuješ da će USKOK konačno presuditi protiv nekog lopova, da će neka imaginarna pravda konačno pobijediti? Da će “mali čovjek” kako sebe iz nekog čudnog razloga nazivaš konačno doživjeti pravdu, što god pravda značila, misliš da svi ti MORHovi DORHovi, svi ti pravobranitelji i državni tužitelji rade za tebe, ali eto sad su samo malo korumpirani pa čim se to sredi bit će ti bolje.

Upravo to je najveća zabluda i najveća zamka ovoga sistema. Pogledaj oko sebe i vidi je li se išta promijenilo na bolje. Misliš  li sada kad je Agrokor u krizi da će Todoriću biti i za mrvicu lošije? Neće. Jer sistem je stvoren da ga podržava. Njega i slične njemu i nikad ništa neće krenuti na bolje dok god se ti ne pokreneš. I znaš tko mijenja svijet? Upravo oni koji su pored tebe, koje kao i sebe podcjenjuješ nazivom “mali ljudi”. A čuli  smo i gore od velikih vođa, bili smo stoka sitnog zuba i tko zna što još.

Svijet mijenja učiteljica koja mimo programa koji mora odraditi nauči svoje klince u razredu kako biti bliži prirodi. Ravnatelj koji se trudi mimo toga sustava učiniti djeci i roditeljima život malo lakšim. Svijet mijenja onaj tko svojim  primjerom pomaže  ljudima da vide kako može  bolje. Onaj tko stvori nešto  korisno i vrijedno. Liječnik koji će pacijentu reći da koristi neki prirodni lijek umjesto onoga skupog i manje učinkovitog. Svijet mijenjaš ti kada umjesto dnevnika ili serije u kojoj je hrpa mrtvih ustaneš iz naslonjača i sa svojim partnerom u zagrljaju odeš u ugodnu šetnju. Kada mladom radnom kolegi pomogneš da više nauči i da se brže snađe. Svijet mijenja voditeljica radionice o porođaju koja od svih pozitivnih stvari ne stigne pričati o problemima na porodu. Svijet mijenjaš na bolje kada se probudiš ujutro, staneš pred ogledalo i kažeš si “volim te. Danas ću ti to pokazati.” I taj dan učiniš nešto za sebe. Svijet mijenjamo tako da zasadimo drvo ili cvijet. Jer nikad ne znaš hoće li se neki umorni starac htjeti odmoriti u hladu tog drveta kada izađe u šetnju ili će se pod njegovom krošnjom cura i dečko prvi put poljubiti. Svijet mijenja moj prijatelj kojemu je strast raditi predavanja o tome kako bolje živjeti. Kako pronaći svoju strast. Mijenjam ga ja koji nastojim objasniti ljudima mehanizam postizanja zadovoljstva. Mijenja ga pekar u nekoj čudnoj zemlji koji svoje proizvode ne naplaćuje nego umjesto blagajne ima kutiju u koju ljudi ubacuju novaca koliko žele ili mogu. On vjeruje u život i život mu kaže da je u pravu. Svijet mijenja moja klijentica koja je shvatila da je ona pokretač promjene i svako jutro na posao odlazi s tom mišlju.

Dakle, možeš čekati da neka institucija učini nešto što se nikada neće dogoditi ili preuzeti odgovornost i postati još jedan važan kotač promjene ovoga svijeta na bolje. I dok drugi govore kako nikada na svijetu nije bilo toliko lošega kao sada, ja vidim i kažem kako nikada na svijetu nije bilo toliko dobroga kao sada. Koju stranu ti pomažeš kreirati?

Foto: Natalya Zaritskaya

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.