Tepezcouhite – čudesna biljka

0

Tepezcouhite (lat. Mimosa tenuiflora) je višegodišnje stablo ili grm koje raste na područjima južne Amerike.

 

Ljekoviti dio stabla je kora koja se melje u sitni prah i koji ima široku primjenu u njezi kože. Kora Tepezcouhite stabla bogata je taninima koji potiču mikrocirkulaciju u koži i saponinima koji regeneriraju stanice kože.

Prvenstveno se koristi za liječenje opeklina, ali  izvrsne rezultate pokazuje u liječenju akni, rana, ožiljaka, strija, za njegu suhe i oštećene kože.

Od kore samljevene u prah, rade se macerati (vodeni ili uljni) koji se mogu koristiti kao samostalni pripravci ili se mogu ukomponirati u izradu krema, losiona i tonika.

slika

U Meksiku ga nazivaju i “Stablo kože” jer su u velikom razornom potresu osamdesetih godina u nedostatku lijekova upravo korom ovog stabla izliječili veliki broj ozlijeđenih. Nakon toga, provedena su i brojna znanstvena istraživanja koja su potvrdila djelotvornost pripravaka izrađenih od kore stabla  Tepezcouhite.

Kada sam prije tri godine pripremala radionicu za izradu prirodne ljetne kozmetike, imala sam se priliku uvjeriti u djelotvornost uljnog macerata koji sam napravila za potrebe radionice.

Tih dana me je prilikom kuhanja ručka pošpricalo vrelo ulje po ruci. Nakon svega par nanošenja, bol je prestala, a nakon svega dva-tri dana potpuno je nestao svaki trag opekline.

Moram priznati da sam bila jako iznenađena takvim brzim učinkom, pa eto, ako budete u mogućnosti, svakako probajte neki pripravak s ovom divnom, čudesnom biljkom.

 

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.