Svibanjski susreti u Centru za rehabilitaciju Orlovac

0

26. svibnja u Centru za rehabilitaciju Orlovac održavat će se kulturna manifestacija SVIBANJSKI SUSRETI. – Centar za rehabilitaciju Zagreb, ustanova je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja skrbi o djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama.- istaknula je ravnateljica Ružica Stipčić, dipl. def.

 

Kulturna manifestacija u centru Zagreba

 Prema riječima voditeljice sjedišta Orlovac Dijane Čurila, prof. def.  cilj ove kulturne manifestacije je  obogatiti život i rad osoba s intelektualnim poteškoćama. Ove godine Svibanjski susreti održavaju se  38. put. Kroz umjetničko- kreativni rad umjetnika u interakciji s osobama s intelektualnim teškoćama utječe se na senzibilizaciju šire sredine,  potiče inkluzivni pristup, prihvaćanje raznolikosti i poštivanje pojedinca. Za uspješnu realizaciju likovne terapije u sjedištu Orlovac zadužena je  Blanka Stančić Puhak , mag. umj., CEAT praktikant. Programa likovne terapije je poticanje i osposobljavanje korisnika za što samostalniji pristup i način rada u likovnom stvaralaštvu. Kroz likovno stvaralaštvo razvijaju se osobne vrijednosti, radne navike, bolje razumijevanje za likovnu problematiku. Osim razvitka mentalnih sposobnosti, radi se automatski i na fizičkim sposobnostima poput jačanja fine i grube motorike, koordinacija oko ruka, te na taj način podiže razinu samopouzdanja i izvršavanju svakodnevnih obaveza, istaknula je Voditeljica sjedišta Orlovac prof.def. Čurila.   

                                                                                                                                                                              

Značenje inkluzije kroz druženje i učenje

U mnogobrojnim aktivnostima koje će se održavati u Centru za rehabilitaciju Orlovac sudjelovat će  likovni umjetnici, studenti likovne akademije, radne terapije, glumci, korisnici drugih srodnih ustanova. U interakciji s osobama s intelektualnim teškoćama  želi se  senzibilizirati šira sredina, potaknuti razumijevanje i prihvaćanje inkluzivnog  pristupa, u  raznolikosti  kroz  poštivanje pojedinca, istaknula je  voditeljica sjedišta Orlovac, Dijane Čurila, prof. def.

Pripremila: dr. sc. Dubravka Šimunović

Foto: Pixabay

Share.

Comments are closed.