Što su uvjerenja i kako se osloboditi negativnih

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne kažem često kako vam tekst koji sam napisao može promijeniti život. No ovaj danas je svakako jedan od njih.

 

Danas mijenjamo uvjerenja!

Kako samo ime govori, uvjerenja su nešto u što smo se uvjerili. Sve počinje vjerovanjem. Prvo dobijemo informaciju. Ako je informacija došla iz nama pouzdanog izvora, počinjemo vjerovati u nju i ona postaje vjerovanje. Kada u životu vidimo dokaze za ovo vjerovanje, ono postaje uvjerenje. Uvjerenje kreira našu budućnost. Kako? Probajte pronaći situaciju u svom životu kada ste „znali“ da će se nešto dogoditi i nakon nekog vremena se to dogodilo. Svi smo vjerojatno imali takve situacije i znate na što mislim. To je dokaz da uvjerenje kreira naš život. Jer osoba pored vas u istoj situaciji, ali sa suprotnim uvjerenjem može imati potpuno drugačije iskustvo nego ste ga vi imali.

Na žalost, većinu uvjerenja pokupimo još u djetinjstvu od naših prvih autoriteta- roditelja. Ona postaju dio našeg života o kojem nemamo svijest jer ih smatramo nečim normalnim. Ona djeluju iz sjene i kreiraju nam život.

Koja nam uvjerenja kreiraju život? Evo nekih uobičajenih:

  • teško je naći posao
  • za svaku kunu moram „krvavo“ raditi
  • više nema normalnih muškaraca/žena (što god normalno značilo)
  • ne možeš uživati na poslu, tamo si da zaradiš plaću i budi sretan da uopće radiš
  • kriza je, ne mogu ja biti uspješan
  • nema dovoljno za sve, ako želim preživjeti u poslu moram zgaziti konkurenciju

I mnoga druga. Evo konačno sam i ja stavio fokus na negativno, no s razlogom. Imamo svi mi i pozitivnih uvjerenja, no zašto bismo njih mijenjali?

Ako ste se pronašli u ovim destruktivnim uvjerenjima, vrijeme je za mijenjanje istih. Kako možemo promijeniti uvjerenja? Postoji više načina. Kako bismo mogli razumjeti proces nastajanja uvjerenja, pojasnit ću ukratko što se događa u mozgu kod nastajanja uvjerenja i što je potrebno za njihovo rušenje.

Svaku naviku, svako uvjerenje u životu stvaramo tako da u mozgu napravimo „put“, neuronski obrazac. Neurone u mozgu povezuju sinapse. Sinapse postaju jače svakim novim ponavljanjem pokreta ili misli. Kako je neuronski obrazac jači, postaje veća mogućnost njegovog ponavljanja i izbora baš tog pokreta ili misli između svih onih ostalih koje činimo rjeđe. Tada taj pokret ili misao postaju dominantni u određenom dijelu života. Ako nam se stalno ponavljaju, stvara se uvjerenje da je svijet mjesto gdje je takav pokret potreban ili ta misao neminovna. Sve se oko nas zapravo prilagođava nama i onome što činimo u životu.

Problem se pojavljuje kada nam negativni kretni obrasci, destruktivne misli i ponašanja dominiraju u životu. Tada moramo promijeniti neuronske obrasce kako bismo stvar doveli na željeno mjesto.

Svjesnost je jako dobar alat u ovome procesu. Svjesnost i fokus. Kada znamo što hoćemo, značajno povećavamo mogućnost dolaska do željenog. Svjesno stvaranje željenog obrasca dakle može ići tako da odlučimo nešto promijeniti, bila to misao, pokret ili ponašanje. Zatim se svaki put sjetimo toga kada nam krenu nepoželjne misli i pokreti i ponašanja te ih prebacimo na željeno. Ovaj proces može potrajati. No isplati se. O ovome sam pisao iz vlastitog iskustva u priči o ananasu. Ovaj je način u redu kada se radi o nečemu ne previše važnom.

Srećom postoji i nešto učinkovitije, brže i sigurnije. U svom radu sa klijentima koristim PORAVNAVANJE NEUROLOŠKIH NIVOA. Tehniku koja je izuzetno učinkovita kod promjene uvjerenja. Učinkovita je zato što korištenjem ove tehnike aktiviramo podsvijest da pomaže u procesu promjene. Podsvijest je uvijek budna i prekinut će neželjeno ponašanje te umjesto njega ubaciti poželjno u puno više slučajeva nego što ćemo mi to svjesno učiniti. Rezultati se mogu vidjeti već nakon prvog termina. Iskustva su mi pokazala da se uvjerenje učinkovito i dugotrajno ruši u prosječno tri termina. Nema potrebe zbog toga prolaziti cijeli proces coachinga, a i jeftinije je. U usporedbi s možda čak i godinama svjesnog rada da se određeno uvjerenje svlada fokusom i promjenom, ovo se čini nestvarno jednostavno i brzo. Zato, nemojte mi vjerovati. Provjerite.

Čak i ako niste sigurni koje vam uvjerenje kvari život, i to možemo saznati vrlo jednostavno.

Zamislite na trenutak situaciju da možete svoja destruktivna uvjerenja pretvoriti u ona koja vam oplemenjuju život. Kako bi bilo da možete raditi posao iz snova i pri tome dobro zarađivati? Kako bi bilo da imate pored sebe idealnog partnera? Kako bi bilo da izađete iz programa krize i da kriza više ne postoji u vašem životu? Što biste vi promijenili u svom životu? Imate li uvjerenje da je ovo što govorim nemoguće? I to možete promijeniti!

Za pitanja u vezi uvjerenja i poravnavanja neuronskih obrazaca te dogovora za termine, javite se na skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.