Što radiš u svoje slobodno vrijeme?

0

Koliko god mislite da nemate slobodnog vremena, uvijek ga imamo. Naravno, imamo ispunjene rasporede, puno obveza, dužnosti, odgovornosti, no to nikome ne traje toliko da popuni svo svoje budno vrijeme. Čak i ako imate toliko obveza, siguran sam da ih nećete sve obaviti.

 

I to je sasvim u redu. Mi nismo stvoreni za cjelodnevne obveze. Moramo imati svoje vrijeme. Vrijeme za sebe. Vrijeme za rekuperaciju, za procesuiranje onoga što smo učinili tijekom dana. Za maštanje, odmor, planiranje, za tišinu, molitvu, nove ideje…

Ali… što se događa? Radimo posao koji ne volimo, on nas iscijedi u potpunosti jer ako ne uživamo u onome što radimo, mi time gubimo energiju. I to puno više energije nego što ju primamo plaćom. Razmislite, bi li se nekome isplatilo da vam da plaću ako mu ne vrijedite više  od te plaće? Drugi pak koji uživaju u onom što rade, rade to previše. Nemaju uobičajenih osam radnih sati nego 10, 12 ili više. Iako to može biti savim u redu ako to radite određeni period, stalno raditi previše će kad-tad učiniti da zamrzite ono što radite. Postanete nezadovoljni, razočarate se u posao koji ste nekada jako voljeli…

No, vratimo se slobodnom vremenu. Potrošite li cijelo svoje slobodno vrijeme na rekuperaciju ili dekompresiju nakon što ste se vratili s posla koji ne volite? Ako je tako, imate problem. Jer osim što svom poslodavcu prodajete vrijeme koje provedete na poslu, vi mu posredno dajete i vrijeme koje bi trebalo biti za vas, vašu obitelj, hobije, uživanje ili vlastite projekte.

Pravo slobodno vrijeme nije padanje na kauč s daljinskim u ruci. Mi smo stvoreni za puno više. Iskoristimo što nam je dano.

Na početku će biti najteže. Jednostavno – radite gotovo isključivo akcije koje iz vas crpe energiju. Normalno je da postajete slabiji i nemoćniji. Kako biste taj kotač okrenuli u svome smijeru, valja na tome poraditi.

Na poslu pronađite nešto što vas ispunjava

Bar nešto. Koliko god to kratko bilo. Znam da će nekada biti teško, no i na najnezanimljivijem poslu postoji bar nešto dobro. Potražite to. Možda vas iznenadi kako je lako pronaći nešto za sebe.

Brinite više o sebi

Higijena nije samo tuširanje i pranje zubi. Postoji puno akcija koje dnevno trebamo učiniti za sebe, sve njih ja nazivam higijenom. Nabrojat ću neke, vi dodajte ostale. Fizička aktivnost, smijeh, zabava, meditacija, učenje, uživanje s osobama koje volimo, neaktivnost (ovdje ne mislim na gledanje televizora ili surfanje po internetu). Obratite pozornost na to da se ne možete pobrinuti ni za koga ako se ne pobrinete za sebe. Budite sami sebi na prvom mjestu. Možda su vas učili da je to sebično, no sebično je samo ako uzimate samo sebi i ako uzimate od nekoga drugog. Ako uzmete PRVO sebi, to je odgovorno. Ne sebično.

Imajte vrijeme za ne raditi ništa

Ovo je veliki izazov za one koji stalno imaju neke obveze ili žive u svijetu u kojem se uvijek mora nešto raditi. Što ako me netko pita što radim, a ja kažem da ne radim ništa? Sjećam se sebe od prije nekoliko godina. Kad sam počeo vježbati to da ponekad ne radim baš ništa pa mi zazvoni telefon i sugovornik pita „što radiš“? Bio sam na sto muka što odgovoriti. Sad mi se to više ne događa jer kad ne radim ništa i telefon mi je isključen. U periodu kad ne radite ništa vi se istinski odmarate, vaš um dolazi do faze u kojoj se može malo opustiti. To mu treba iako će se boriti protiv toga. U tom vremenu će vam na um padati nove ideje. Može se dogoditi da vam se pojavi rješenje problema koji dugo niste mogli pronaći. Za takve zadatke um mora imati malo odmora i odmaka od svakodnevne pretjerane aktivnosti.

Velika prepreka imanju vlastitog slobodnog vremena je strah. Bojimo se da nešto ne propustimo, da zbog tog našeg slobodnog vremena nešto ne uspijemo odraditi. Da će nam netko prigovarati što smo odvojili vrijeme za sebe. Da, otkud nam pravo misliti na sebe dok god postoji i jedan problem na svijetu?! Ovaj način razmišljanja unatoč svojoj dobroj namjeri vodi do bolesti. Oslobodite se toga. Imajte vrijeme za sebe. Vidjet ćete, kako ga počinjete koristiti, smanjit će se strah i povećati vaše povjerenje u život.

Slobodno vrijeme nije luksuz nego potreba. Vrijeme je da se usudite uzeti ga.

Foto: Pixabay

Autor: Miroslav Skender
Trener osobnog razvoja

 

Share.

Comments are closed.