Što možeš samo ti i nitko drugi

0

Svako jutro cijeli naš život susrećemo se s novim izazovom. Treba otvoriti oči, ustati i početi novi dan. Sigurno se i vi, baš kao i ja, ponekad pitate zašto uopće ustati. Mučno je čuti budilicu, a još gore probuditi se samo 5 minuta prije nje i iščekivati zvonjavu. Tada mi je najdraže pokriti se preko glave i praviti kao da je još cijela noć predamnom. Prije ili kasnije, a obično se radi o desetak minuta budnog sna, ipak odlučim ustati, nadrasti svoju slabost (ili ljenčinu u sebi) i krenuti u novi dan. U tim trenucima sjetim se Viktora Frankla, neurologa, psihijatra, utemeljitelja psihoterapijskog pravca logoterapije i egzistencijalne analize koji je rekao:

„Ako neću ja, a tko će umjesto mene? Ako ne sada, a kada?“

Kao da mi tim riječima govori: Nešto možeš samo ti i nitko drugi. Tvoj doprinos je nezamjenjiv već samim tvojim postojanjem. Da tebe nema cijela povijest čovječanstva bila bi sasvim drugačija. Tvoj osmijeh je nezamjenjiv, tvoj zagrljaj, tvoj pogled, tvoja lijepa riječ…

Uz te misli s lakoćom mogu već i u ranu zoru „iskočiti“ iz kreveta i veseliti se novom danu. Krenuti s planiranjem i očekivanjem da imam priliku napraviti nešto nešto dobro, lijepo, korisno, srcu drago. Upravo taj osjećaj da činimo nešto dobro s lakoćom nas nosi kroz dan u kojemu obavljamo različite poslove, brinemo za članove obitelji, susrećemo ljude, pregovaramo, dogovaramo, razgovaramo i imamo osjećaj ispunjenosti čak i onda kada nam se zadaci čine teški. U takvim trenucima i vrijeme, dragocjeno vrijeme našega života, brzo prolazi.

A na kraju dana prisutan je i onaj poseban osjećaj zadovoljstva da smo napravili nešto korisno, da smo u taj dan ugradili sebe, svoje sposobnosti i talente, da smo na najbolji način doprinijeli da i svijet u kojemu živimo bude bolji.

I zato sutra ujutro sjeti se: Ako nećeš ti, a tko će umjesto tebe? Ako ne sada, a kada? Jer samo ti to možeš. Ti i nitko drugi.

Vedrana Nucak
Vida – Odaberi zdravlje

 

Share.

Comments are closed.