Stanje na tekućem računu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je li vam ovaj mjesec bolan pogled na bankovni izvod? Većini nas zaista je. U siječnju naše pretjerivanje iz prethodnog mjeseca pomalo dolazi na naplatu – kako kreditne i druge kartice, tako i tjelesne tegobe. Osjećate li tromost, usporenost, neraspoloženje, umor, nisku razinu energije, pad imuniteta…?

Naše se tijelo može usporediti s tekućim računom u banci. Kada na računu imamo dovoljno novca, možemo podmiriti sve svoje obaveze i ispuniti pokoju želju. Kada su naše stanice dobro opskrbljene vitaminima i drugim važnim hranjivim tvarima, imamo dovoljno energije za obavljanje redovitih poslova, ali i za aktivnosti koje volimo. U nekim razdobljima, trošimo više nego što posjedujemo na računu, pa ulazimo u još uvijek dopušteni minus.

Ali oprez, banka naplaćuje kamate! U tijelu to znači da stanicama nedostaje hranjivih tvari koje bi one preradile u životnu energiju pa osjećamo umor, manjak koncentracije, glavobolju, bol u leđima, grčeve u nogama i slično. Stanice nam tako poručuju da ne dobivaju dovoljno kvalitetne hrane koju bi mogle preraditi u energiju. No naše tijelo je strpljivo, ne zaračunava nam odmah kamate poput banke, ali nas upozorava na to da nešto nije u redu i da nešto trebamo promijeniti. Taj mali minus u organizmu možemo lako nadoknaditi zdravijom prehranom, redovitim kretanjem i brigom za svoje stanice.

Evo što možete učiniti da se već ovih dana počnete osjećati dobro, poletno i vitalno. Ovaj lagani detoks će vam pročistiti tijelo, razbistriti um, poboljšati koncentraciju te donijeti sunce i u hladnim zimskim danima.

Voda

Ujutro odmah nakon ustajanja popijte čašu mlake vode. Dodatno možete umiješati i sok od jednog limuna. To će nakon okrepljujućeg noćnog sna hidratizirati vaše tijelo, pokrenuti i ubrzati metabolizam, potaknuti probavu i ukloniti zatvor. Limun će pročistiti krv, limfu, jetru i bubrege te će alkalizirati tijelo i uspostaviti pH ravnotežu.

Tišina za početak dana

Počnite dan s 15-20 minuta tišine. Budite sami sa sobom, pročitajte neku lijepu misao, posložite si u glavi prioritete i lagano krenite u novi dan. U tim trenucima odabirete kako želite provesti dan.

15 minuta jutarnjeg vježbanja

Nekoliko vježbica zagrijavanja, jačanja i istezanja pokreće metabolizam, priprema sve dijelove tijela na aktivnost, podiže raspoloženje i jača imunitet. Duboko dišite kako bi još više energizirali tijelo.

Zdrav sokić za doručak

Bobičasto ili drugo voće, banane, povrće (kelj, salata, mrkva, peršin…), orašasti plodovi, sjemenke, kakao, cimet, prirodni zaslađivači… Ili jednostavno napravite čašu soka od zelenog povrća i dodajte malo soka od limuna. Kombinacija je bezbroj pa odaberite nešto po vlastitom ukusu od onoga što imate na raspolaganju.

Laganiji ručak

Jednostavan i lagan obrok donijet će više energije u poslijepodnevnim satima pa ćete se lakše koncentrirati na zadatke u drugom dijelu dana.

Večera

Večerajte najkasnije oko 18 sati. Omogućite tijelu da se regenerira i očisti. Ako osjetite glad popijte toplu vodu ili neki umirujući biljni čaj. Glad će uskoro nestati.

U 9 u krevet

Tijelo se najbolje odmori i regenerira ukoliko spavate dubokim snom prije 23 sata. Znači za pomlađivanje najkasnije u 22 sata u krevet.

Ustrajte desetak dana i osjetit ćete kako imate više energije u tijelu i umu. Imat ćete i više vremena za aktivnosti koje volite pa uživajte, družite se s obitelji i prijateljima, crtajte, plešite, čitajte, smijte se što više, opustite se…

Kako je bolje spriječiti nego liječiti – ojačajte svoj tjelesni konto vitaminima i drugim životno važnim tvarima i recite NE virusima, bakterijama i ostalim neprijateljima dobroga zdravlja.

Autorica: Vedrana Nucak, kineziolog i logoterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.