Stalni posao ili poduzetništvo?

0

Dugo vremena smo živjeli u uvjetima gdje je stalni posao bio način stjecanja sredstava za život. Toliko dugo smo tako živjeli, da smo zaboravili da su naši preci živjeli bez sigurnosti stalnog posla. Ipak, to je vrlo kratko razdoblje u odnosu na postojanje čovječanstva kao civilizacije koje je opstalo i preživjelo bez stalnog posla. Industrijalizacija i urbanizacija su učinile svoje, zaboravili smo da možemo živjeti i bez toga, da je moguć život i bez stalnog posla, čak i bez posla, onako kako su naši preci živjeli.

Sjećam se vremena kada smo se preselili na Novi Zeland prije 22 godine. Obzirom da je tu već uveliko bio smanjen broj stalnih radnih mjesta, u okviru škole za poduzetnike u koju sam se uključila, rečeno nam je da današnje generacije koje se zapošljavaju moraju računati da će tijekom svog života promijeniti u prosjeku tri profesije, da živimo u drugačijim vremenima nego naši roditelji i da je ključ opstanka prilagodljivost i fleksibilnost.

To je bilo prilično zastrašujuće za nekog tko stigne sa drugog kraja svijeta, naviknut na status stalnog posla. Također nam je ukazano da velik broj poslodavaca ne želi radnu snagu u stalnom radnom odnosu, nego zapošljavaju na ugovor pojedince koji se registriraju kao samozaposleni, tj. postanu mali poduzetnici koji iznajmljuju svoje usluge ili usluge svog tima, ukoliko vode svoje poslovanje kao tim.

Htjeli ili ne htjeli, cijeli svijet ide danas u tom smjeru, stoga je poduzetništvo nešto što čeka veliku većinu. Samim tim, čekaju ih i izazovi na koji nisu navikli. Mimo znanja koja su potrebna svakom poduzetniku u smislu kompetencije u struci, potrebna su znanja vođenja biznisa. Sve se to nauči, jedino što se ne može naučiti iz knjiga je kako prepoznati vlastite blokade i kako kada ih prepoznamo uspješno rješavati.

Ljudi uglavnom nisu svjesni svojih blokada. Često imaju znanja, odličnu ideju, čak i financijsku potporu za početak i krenu, a onda počnu kao kokice da iskaču vlastite blokade. Ima i onih koji ne ispune ni osnovni preduvjet, a to je kompetencija, pa sve pripisuju blokadama i programima. Znanje i iskustvo u području u koju ulazimo kao poduzetnik su osnova bez koje se ne može ići dalje, jer ćemo u protivnom sami sebe blokirati, a ujedno i kompromitirati. Jednom stečena etiketa šarlatana i nestručnjaka se teško mijenja.

Ako je ispunjen osnovni uvjet kompetencije u području u koje krećemo, dok ne steknemo znanje vođenja vlastitog biznisa, najlakše je priključiti se nekom timu gdje ćemo učiti i ovaj segment, ako ništa drugo, bar promatranjem. Tek kad razumijemo osnove vođenja svog biznisa, možemo krenuti s više sigurnosti naprijed.

Kretanjem u akciju pokrećemo i mnoge vlastite teme, vlastite strahove, neke očigledne, neke duboko skrivene, pokrećemo blokirajuća uvjerenja, tj. mentalne programe. O kojim specifično blokadama se radi, značajno ovisi od vrste djelatnosti, a i od naših ranijih iskustava. Neke blokade su širokog spektra i kočit će osobu u svakom segmentu života, ne samo u situaciji poduzetništva. Takva generalna blokada je na primjer – nisam dovoljno dobar ili dobra. Ova blokada će djelovati i u odnosima s obitelji, s prijateljima, u sportu, u karijeri, jednom riječju, svuda će nam praviti problem. Neke blokade su mnogo specifičnije, kao na primjer da se naplati svoja usluga ili proizvod poznanicima. Znam one koji su zbog takve blokade zatvorili biznis.

Mnoge blokade je teško osvijestiti, a to je uvijek prvi korak. Kako rješavati nešto, a ne znamo što?

Način na koji se mnoge blokade manifestiraju je u vidu odlaganja aktivnosti. Sve nam je važnije od recimo podizanja telefonske slušalice i poziva potencijalnim klijentima. Ako je osoba s većim egom, naći će dobar izgovor zašto je bilo važnije napraviti nešto drugo, ili popiti kavu s prijateljem koji je naišao, nego obaviti upravo te telefonske pozive. Mnogo je teže priznati sebi da se, recimo, radi o strahu od odbijanja, nego na brzinu smisliti izgovor. Velik je broj onih koji neće ni prepoznati da se radi o pokretanju sindroma odlaganja zbog straha od odbijanja u ovom konkretnom slučaju, već će sebe opravdavati konstatacijom da je i ovo što su radili bitno i potrebno.

Činjenica je da će pokrenute blokade dovesti do promjene prioriteta u našim aktivnostima, nekada nas čak i potpuno zaustaviti. U takvim uvjetima naš um ne funkcionira na način koji je optimalan, tj. ni logika, ni analitika, a ni intuicija nam nisu u potpunosti dostupni. Kod jačih blokada, može se dogoditi da nemamo uopće pristup ni logici, ni intuiciji, baš kao student koji ode spreman na ispit, a trema ga potpuno blokira.

U uvjetima stalnog zaposlenja mnogo manje pokrećemo vlastite blokade, najčešće i zato što je spektar aktivnosti potpuno drugačiji, pa time i mogućnost doticanja okidača onog što je u pozadini blokada.

Iz svega spomenutog je jasno da je rad na sebi, osobni rast i razvoj, neohodan za svakog poduzetnika kao i svakome tko razmišlja o ovoj mogućnosti. Na nedavnom skupu poduzetnika na kojem sam sudjelovala, jedan od uspješnih poduzetnika je izjavio da mu je jedino žao što nije više radio na sebi od samog početka. Smatra da bi daleko brže stigao do nivoa na kom je sada u biznisu da je tome posvetio mnogo više pažnje.

Oni koji nisu poduzetnici, bolje je da krenu na vrijeme raditi na sebi, a za one koji već jesu, jedini faktor koji eksponencijalno donosi rezultate je upravo to – rad na sebi.

Iskoristite priliku i riješite najveći dio svojih blokada na putu vašeg uspjeha na nadolazećim radionicama Otpustite blokade novcu i Tajna uspjeha je u vama. Ako ste do sada ulagali u svoju kompetenciju, sada je pravi trenutak da rješavate unutrašnje blokade kako biste mogli ići naprijed k onom što je za vas uspjeh. Edukacije EFT-a će vam omogućiti da sami rješavate neke od svojih blokada, bar onih jednostavnijeg karaktera.

Jasmina Kovačev, EFT Master Trener, Energetski Psiholog, META-Zdravlje Master Trener, Coach za

postizanje vrhunskih dostignuća. Autorica je knjige „Preobrazite svoje slabosti u snagu” i kreator serije

edukacija „Okrugla Duga“, kreatorica programa “Biram život”.

Više o tehnikama i metodama Studija za Vrhunska dostignuća na: www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Share.

Comments are closed.