Spolni odnosi, pitanje moći ili slabosti?!

0

U knjizi Život duše, Gary Zukav govori o mnogim temama koje će vam promijeniti način na koji sami doživljavate sebe i gledate na svijet.

Uz mnoge teme, dodirnuo je i temu spolnih odnosa: “Spolnost i pitanja moći naša je vrsta oblikovala tako da se međusobno dopunjavaju. Zato svako ljudsko biće koje nema kontrolu nad vlastitom spolnošću ima problem s moći, jer ne kontrolira vlastitu snagu. U biti su spolnost i moć isto. Čovjek ne može biti uravnotežen u vlastitom energetskom središtu ako ne kontrolira vlastitu spolnost ili ako energetska struja spolnosti vlada njime. To dvoje nije istodobno moguće. Koja dinamika se nalazi u osnovi ovisnosti o spolnim odnosima? Iskustvo ovisnosti o spolnoj privlačnosti trebao bi biti signal čovjeku da u danom trenutku doživljava nemoć te se želi nahraniti slabijom dušom. Dinamika koja se nalazi u osnovi svake ovisnosti zapravo je želja da nam plijenom postane duša oštećenija od vlastite duše.”

Ako se spolni odnosi održavaju bez poštovanja, bez ljubavi, bez međusobne posvećenosti – uvijek je riječ o nekoj vrsti pljačke slabije duše. Ako se čovjek osjeća bespomoćno i traži društvo osobe koja će privremeno ili trenutno omogućiti da se osjeća dobro, onda nije riječ o moći, već o slabosti koja nastoji biti zadovoljena ili barem privremeno riješena.

Ako je podloga privlačnost, ljubav, međusobno poštovanje i dijalog, onda je riječ o nečemu pozitivnom – vođenju ljubavi, o nečemu što je sastavni dio života ljudskih bića.

Share.

Comments are closed.