Služenje drami – Vrijeme je da shvatimo nešto jako važno

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vjerujem da će biti puno različitih reakcija na ovaj tekst, no mislim da nam je vrijeme da shvatimo nešto jako važno.

„Pomaganje“ iz sažaljenja ne postoji, sreća kroz bol ne dolazi, ne raste nitko ako umjesto nekoga odradimo njegov dio.

Roditelji koji čine umjesto svog djeteta, slabe i sebe i dijete. Kad bismo samo znali koliko njima malo pomoći treba, oslobodili bismo i sebe i njih. Njima je potrebna naša podrška, ne da radimo umjesto njih. Time stvaramo invalide od savršeno sposobne i zdrave djece. No ne radimo to samo s djecom, radimo to s partnerima, prijateljima, roditeljima, zaposlenicima. Ovo posljednje sam i ja radio sa svojim zaposlenicima. Oni su postajali sve nesposobniji, ja imao sve više posla i sve manje uspjeha dok se na kraju nije sve raspalo.

 

Pokažimo da ih poštujemo i cijenimo time što im dopuštamo da djeluju sami, da se trude, pogriješe, ponavljaju i postaju moćniji.

 

Želite li sreću u životu? Nemojte pokušavati do nje doći preko boli, kroz bol i patnju, nezadovoljstvo i muku. Sve što kreiramo kroz tu energiju imat će za rezultat pojačavanje te energije. Već sam govorio, što god želite promijeniti, promijenite sebe u odnosu na to. „no pain-no gain“ je zastarjeli model koji više ne rezonira s kolektivnom svijesti. Iako to još uvijek mnogi ne shvaćaju. Ali već su svjesni toga da će im za kakav-takav „gain“ trebati puno više „paina“.

 

Kako promijeniti sebe u odnosu na ono što je ispred nas

Mnogi će nam reći zavoli sebe, prihvati sebe, no neće nam reći kako. Prihvaćanje i voljenje sebe ide kroz jedan način i koliko znam ne postoji drugi. Taj način je da prihvatimo i zavolimo sve oko sebe. Dajući iz pozicije ljubavi mi primamo, pokazujući da volimo i prihvaćamo nekoga ili nešto drugo mi pokazujemo da u sebi imamo prihvaćenosti i ljubavi. Naš svijet je naše ogledalo. Ako ga ne volimo, ne volimo sebe. Voljeti sebe ne znači sebično tražiti samo za sebe. Voljeti sebe znači razvijati se kroz davanje, a tada primanje dolazi bez da ga imamo potrebu tražiti. Nećete moći odmah prihvatiti i zavoljeti sve. Idite korak po korak. Krenite od onoga najlakšeg pa napredujte prema izazovnijim dijelovima života kako oslobađate energiju zarobljenu u otporima, strahovima i neprihvaćanju.

I na kraju no ne manje bitno (ovdje stavljam napomenu-ne savjetujem da počnete raditi nešto što niste ili prestanete raditi nešto što ste radili nego da samo promijenite energiju iz koje to radite).

„Pomagnje“ iz sažaljenja ili osjećaja dužnosti nije ništa drugo nego nego ojačavanje programa nemoći. Oni koji traže pomoć trude se biti što nemoćniji kako bi davateljima dali razloga da im daju još više. Mi smo na frekvenciji sažaljenja koja je izuzetno niska i truje nas. Možete li pomoći da ne ulazite u tu frekvenciju? Odlično ako možete. Ali pomažite isključivo iz ljubavi, podrške, snage i moći, tada će vam doći ideje za pomaganje na konstruktivniji način. Bit ćete moćniji i pomagati u pozitivnom smjeru.

Trebate pomoć u osobnom razvoju? Javite se na skender.miro@gmail.com
Saznajte što radim na fejs stranici Razgovori s Mirom

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.