Sloboda misli pokreće slobodu djela

0

Jednom kada oslobodite misli od okova u koje nas stavlja svakodnevnica, lako je pronaći smisao u onome što radite, kako živite i kamo idete. Samo, pitanje slobode najčešće je pitanje kako se osloboditi.

 

Često dobivamo savjete kako treba nešto raditi, shvaćati, prihvaćati, a zapravo većina takvih savjetnika gleda s visoka i daje savjete jer, eto, pa to je lako. Ne, nije lako! Poslovica „sit gladnom ne vjeruje“ i te kako drži vodu. Samo što su svi ovi siti koji su nekad bili gladni zaboravili što je glad. A oni koji nisu ni bili gladni misle da se glad uči iz udžbenika i promatrajući druge kako gladuju. I tako svatko ima pravo na svoje mišljenje, i svatko ga ima pravo dijeliti. Ali isto tako – svatko bira što će prihvatiti. Osloboditi misli od utjecaja drugih ne znači zatvoriti se u vlastite okvire nego kritički sagledati savjete koji su prema nama usmjereni. Prihvatiti ono što nam odgovara, a odbaciti ono što se na nas ne odnosi.

Ponekad nam je potreban samo mali poticaj izvana da bismo se pokrenuli i sagledali stvari iz druge perspektive. Neki nenamjerni komentar, drugačije mišljenje ili slučajni prolaznik koji aktivira naše obrambene mehanizme. Možda je to neka osoba koja nas tjera na razmišljanje ili se periodično javljaju situacije koje u nama bude jaku emotivnu reakciju. Ali svakako je poticaj na razmišljanje i preispitivanje vlastitih granica. A upravo je to izazov – upoznati vlastite granice.

To znači prihvatiti sve ono od čega bježimo i sve ono što skrivamo od sebe i drugih. Da je težak posao, naravno da jest. Ali zato vrlo nagrađujući. Prihvaćanje svojih granica donosi razumijevanje sebe kao i razumijevanje i prihvaćanje drugih. Ali još više, prihvaćanje svojih granica i onoga što je te granice stvorilo otvara put prihvaćanju slobode na koju imamo pravo.

Sloboda misli proizlazi iz prihvaćanja i razumijevanja sebe. Jer kada znamo sebe, lako se možemo distancirati od utjecaja drugih i utjecaja okoline. A tek tada možemo nesputano djelovati u skladu sa svojom svrhom i živjeti život punim plućima.

Dina Balić, Life&Business Coach

 

Share.

Comments are closed.