Slasni beauty pripravci s aromama karamele

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eterična ulja su divna, imaju blagotvorno djelovanje na naš um i tijelo i definitivno ih treba često koristiti kroz inhalacije, kreme i razne druge pripravke ili u masažama.

 

Ono što se manje zna i koristi su aromatski ekstrakti koji su dobiveni fizikalnim, enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala prirodnog podrijetla. Aromatski ekstrakti naravno nemaju djelovanja kao eterična ulja, ali mogu dati jednu posve drugačiju, zanimljivu mirisnu notu u gotovo svim pripravcima koje izrađujemo.

Na tržištu sada već imamo zaista veliki izbor prekrasnih aromatskih ekstrakata, pa tako možemo naći ekstrakte od maline, šumskih jagoda, marelice, breskve, ananasa, čokolade, vanilije, kokosa, manga…

Sve sam ih naravno isprobala, ali jedan se posebno izdvojio i koristim ga u zaista puno pripravaka. To je ekstrakt karamele!

Karamela se dobiva taljenjem šećera na temperaturi od 160-170 stupnjeva i koristi se najviše za izradu raznih slastica i kolača, pa će mnoge od vas posjetiti na djetinjstvo, prve bombone, mamine i bakine kolače, na tople i mirisne slastičarnice…

Vjerujem da  većina vas voli okus karamele, a sasvim je sigurno da taj miris nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tim toplim, slatkim, slasnim mirisom „začinila“ sam već mnoge kreme, šampone, regeneratore za kosu, balzame za usta i gelove za tuširanje.

Predivno je gledati na radionicama oduševljena lica polaznica kada otvore malu bočicu, osjete miris i vesele se kao mala djeca što će si napraviti balzam za usta, kremu ili neki drugi pripravak, baš sa mirisom karamele.

I da, zaista se trebamo veseliti kao mala djeca i isto tako iskreno, dječji uživati i ponekad mirisati baš na karamelu!

A kako ne bi sve ostalo na teoriji, evo jedna jednostavna receptura za izradu kreme za tijelo sa ekstraktom karamele:

Izvagati 30g shea maslaca i 20 g biljnog ulja (badem, suncokret, kokos) I dodati 20 kapi ekstrakta karamele.

Sve bez zagrijavanja (može i mikserom) dobro izmješati i staviti u posudicu.

Ovako pripremljena krema će izvrsno njegovati kožu, pogotovo u ove zimske dane, a u mirisu ćete uživati i vi i vaša okolina.

Share.

About Author

Katica Wolf, Aromaterapeut

Po struci medicinska sestra. U struci je radila dugi niz godina, i to u ambulanti opće prakse, ginekološkoj ambulanti, pedijatrijskoj ambulanti, oftalmološkoj ambulanti i u EEG laboratoriju. Odrastajući u dodiru s prirodom i u sredini gdje se gajila ljubav prema bilju vrlo rano je imala prilike steći i određena znanja koja su joj budila interes za ozbiljniji pristup i proučavanje ljekovitih svojstava biljaka. Nakon što se nebrojeno puta uvjerila da aromaterapija zaista djeluje i pomaže, odlučila se profesionalno posvetiti tom poslu i objediniti medicinsko znanje sa znanjem iz aromaterapije.

Comments are closed.