Sinergija prirodnih dodataka prehrani: najefikasniji put do zdravlja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izbor djelotvornih dodataka prehrani nije lak zadatak. Ponuda je velika, a uglavnom se nude dodaci prehrani s jednom izoliranom tvari ili mješavine koje su nasumce odabrane. Stvarna korist za zdravlje je u takvim proizvodima često upitna. Zbog toga dolazi do razočaranja i nepovjerenja prema dodacima prehrani.

Njemački liječnik i znanstvenik, dr. Matthias Rath utemeljitelj je stanične medicine i već je više od 25 godina pionir u području istraživanja prirodnog zdravlja koje se temelji na biološkim principima „sinergije staničnih hranjivih tvari“. Ovi principi temelje se na znanstvenoj činjenici da se vitamini, minerali i ostali mikronutrijenti trebaju međusobno kombinirani u određenom omjeru, kako bi mogao biti iskorišten njihov pun potencijal.

Sinergija je sve je važnija tema i u nutricionističkim krugovima nakon što je dr. D. Jacobs u radu objavljenom 2012. godine uveo pojam „sinergija hrane“.

Vitamini, mineralne tvari i druge hranjive tvari u našem tijelu ispunjavaju različite zadatke i funkcije, ali nikada ne djeluju samostalno. Kao dio vrlo složenog procesa izmjene tvari oni u stanicama uvijek rade zajedno s drugim hranjivim tvarima pri čemu se njihovo djelovanje u pravilu pojačava. Tako njihov dobro uigran tim zapravo postaje osnova našega zdravlja.

 

sinergijaDodaci prehrani koji se ne temelje na principima sinergije su zbog toga manje djelotvorni, a često imaju i nepoželjne nuspojave. S jedne strane visoke doze jedne tvari mogu uzrokovati nedostatak neke druge tvari, a s druge strane korištenje slučajno odabrane kombinacije dodataka prehrani u tijelu mogu izazvati neravnotežu u metabolizmu.

To je razlog zašto kliničke studije provedene s jednom ili nekoliko proizvoljno odabranih tvari često vode do proturječnih rezultata, što korisnike dodatno zbunjuje pri korištenju ili odabiru samih dodataka prehrani.

Tijekom dugogodišnjeg znanstvenog rada na Istraživačkom institutu Dr. Rath stalno se iznova dobivaju potvrde da su dodaci prehrani najdjelotvorniji kada se sastojci međusobno kombiniraju po principu sinergije.

 

Kombinacije staničnih mikronutrijenata nude brojne prednosti:

 1. pridonose boljoj iskoristivosti pojedinačnih tvari
 2. sinergije mikronutrijenata su osobito ekonomičan način za proizvodnju bioenergije u tjelesnim stanicama
 3. pojačavaju djelovanje svakog pojedinog mikronutrijenta u kombinaciji
 4. nisu potrebne visoke doze mikronutrijenata
 5. pojačava se bioraspoloživost drugih sastojaka iz mikronutrijentskog tima
 6. pridonose održavanju uravnoteženog metabolizma tvari.

Npr. u okviru istraživanja provedenom na Istraživačkom institutu Dr. Rath uočeno je da vitamin C, lizin, prolin i EGCG (ekstrakt zelenog čaja) pri pojedinačnoj uporabi sprečavaju rast stanica raka za jednu četvrtinu. Kada su isti sastojci korišteni u kombinaciji, efekt je bio više nego dvostruko pojačan, te se postiglo sprečavanje rasta stanica raka za do 65%. Kada se ova kombinacija optimira vrlo malim količinama još nekih mikronutrijenata može se postići čak i potpuno sprečavanje rasta stanica raka.

U sažetku možemo utvrditi:

 • sinergije mikronutrijenata su sposobne pozitivno utjecati na mnogobrojne metaboličke procese u tjelesnim stanicama
 • sinergija sastojaka osigurava optimalnu apsorpciju i bioraspoloživost
 • ovaj biološki sinergijski efekt može pridonijeti prevenciji brojnih kardiovaskularnih, kroničnih, a i drugih bolesti
 • sinergija znači „s manje postići više“! Svaki mikronutrijent u našem tijelu ovisi o drugim mikronutrijentima. Zbog toga je sinergija mikronutrijenata preduvjet za optimalno zdravlje!

Vedrana Nucak, mag.cin.

Reference:

 1. Knjiga: Dr. med. Matthias Rath – Zašto životinje ne boluju od srčanog udara…Ali mi ljudi da!
 2. www.drrathresearch.com
 3. Netke S, et al. Emerging Drugs 2003; Vol. II, IV37-IV50;
 4. Niedzwiecki A et al. Cancer Metastasis Rev. 2010 Sep; 29(3):529-42.

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.