Savjeti za izradu investicijske studije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podijelit ću s vama nekoliko savjeta o tome što trebate imati na umu kada se odlučujete kome ćete dati da vam izradi investicijsku studiju ili neki drugi važan dokument.

Savjeti su primjenjivi na bilo koji posao za kojih trebate angažirati neku drugu osobu.

Tko?

Vrlo je važno da definirate što želite, odnosno što je potrebno isporučiti. Napravite detaljan popis i uvjerite se da ta osoba to može napraviti. Definirajte što sve vi morate dati konzultantu kako bi on mogao napraviti svoj dio.

Isto tako jasno navedite za koga je potreban dokument (za banku, za vašu internu upotrebu, za revizora, …).

Kada?

Nemojte zaboraviti reći do kada vam treba dokument. Bolje je da ste ga dali izraditi dva tjedna ranije, nego dva tjedna kasnije. Dogovorite se da je dokument potreban za toliko i toliko mjeseci ili do tog i tog datuma. Ali svakako morate imati krajnji rok unaprijed definiran.

Treba li ugovor?

Da. jednostavnije je. Iako po hrvatskom pravu već i sama činjenica da ste s nekim krenuli u posao ima pred sudom značenje ugovora, s ugovorom si pojednostavljujete stvar. Napišite jasno što su prava i obaveze obje strane. Kada se potpiše, ljudi uglavnom nauče sve odredbe ugovora.

Ima li zamki?

Čak i kada su obje ugovorne strane s visokom poslovnom etikom, može se dogoditi neka situacija u kojoj se ugovoreno/dogovoreno ne može isporučiti. Zbog bilo kojeg razloga. U toj je situaciji najbolje sjesti i razmotriti sve opcije. Pokušajte napraviti takav dogovor da obje strane budu minimalno oštećene. Svi ste uložili vrijeme u ovo, imajte to na umu. Cijenite suprotnu stranu i sve što je ona napravila. Tražite da suprotna strana cijeni vas i sve što ste napravili.

Što s cijenom?

Cijenu obavezno dogovarajte unaprijed. Morate znati po kojoj cijeni će vam potrebno i ugovoreno biti isporučeno. Cijena može biti fiksna za konkretni dokument, ali se može ugovarati i po satu rada. Ako je po satu rada, tražite izvještaj o aktivnostima. Definirajte i što je sve uključeno u cijenu. Ili bolje, što nije: recimo PDV, porezna davanja, trošak papira, tonera za printer, mobitela, interneta, dnevnica.

Kako ću znati tko je pravi?

Vrlo vjerovatno će vam konzultanta netko preporučiti. Možda ćete ga pronaći na Googlu. Sjednite pola sata, izložite što vam treba i čujte drugu stranu što kaže o tome. Možda nema vremena, možda nema potrebnog znanja, možda previše komplicira, možda kaže “lako ćemo”. Pričajte jasno. I dopustite drugoj strani da priča i tražite da bude jasna.

Prije nego sjednete, zaguglajte osobu sa kojom ćete sjesti. Pogledajte profile na društvenim mrežama, reference, formalno obrazovanje, iskustvo. Sve ono što je vama važno.

Autorica: Darinka Bertović 
Certificirana voditeljica izrade dokumentacije i voditeljica projekata EU

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.