Roman “Nepravilni glagoli”

0

„Kada za nekoliko godina Jenny Erpenbeck dobije Nobelovu nagradu, uvjeren sam da će to biti dobrim dijelom i zbog romana Nepravilni glagoli.“

James Woods, The New Yorker

 

Glavni junak Richard, nedavno umirovljeni sveučilišni profesor klasičnih jezika, koji je cijeli život proveo predajući na sveučilištu, uronjen u svijet knjiga i ideja, našao se u situaciji da traži novi fokus i smisao u svojem strogo isplaniranom i navikama obilježenom životu. U središtu grada, na Alexanderplatzu, Richard otkriva novu zajednicu – šatorsko naselje što su ga postavili izbjeglice iz subsaharske Afrike, koji su u Njemačku stigli nakon pada libijskog predsjednika Gaddafija i sada ondje traže azil. Isprva nepovjerljivo i s oklijevanjem, Richard se postupno upoznaje s pridošlicama, i to mu počinje mijenjati život – počinje preispitivati vlastiti osjećaj (ne)pripadanja u gradu koji je ne tako davno dijelio svoje građane na „nas“ i „njih“.

Knjiga je istodobno strastveni doprinos debati o rasi, povlaštenosti i nacionalnoj pripadnosti i prikaz nastojanja ostarjelog čovjeka da pronađe smisao u vlastitom životu. Godine 2018. uvrštena je u širi izbor za prestižnu nagradu Booker International, a 2016. dobila je nagradu engleskog PEN-a.

 

„Jedan od najboljih romana objavljenih 2015. godine, u kojem se Jenny
Erpenbeck, najistaknutija i najozbiljnija književnica svoje generacije, bavi
gorućim pitanjima našeg vremena: imigracijom, rasizmom, identitetom i
granicama.“
James Woods, The New Yorker

 

„Roman je obilježen naglašenom mirnoćom i jednostavnošću, dubokom, uznemirujućom i suptilnom. Knjiga je vrlo lako mogla postati dobronamjerna polemika, no autorica je kombiniranjem filozofskog intelekta sa satima razgovora vođenih s izbjeglicama ispričala duboko ljudsku priču o usamljenom, emocionalno izoliranom čovjeku koji kroz razgovore s migrantima polako otkriva da izvan njegovog rutinom obilježenog svijeta postoji puno širi svijet, s puno većim i hitnijim problemima od njegovih. (…) Duboko humani roman, koji se pojavio baš u pravo vrijeme. Jenny Erpenbeck, jedna od najvećih europskih književnica, u romanu Nepravilni glagoli bavi se središnjim moralnim pitanjem našeg vremena – izbjegličkom krizom.“
Eileen Battersby, The Guardian

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.