Roman Hane Rothschild, Nevjerojatnost ljubavi

0

U Hrvatskoj je izašao prijevod prvog romana britanske spisateljice i filmske redateljice
Hane Rothschild, koji je u Velikoj Britaniji postao veliki hit:

Nevjerojatnost ljubavi

 

HANNAH ROTHSCHILD, spisateljica i filmska redateljica čiji su dokumentarni filmovi prikazani su na BBC-ju i HBO-u te na međunarodnim filmskim festivalima, hrvatskoj će se publici predstaviti s velikom uspješnicom Nevjerojatnost ljubavi.

Prva knjiga Hane Rothschild, The Baroness, objavljena je 2012. i prevedena na šest jezika.

Hannah je predsjednica upravnog odbora Nacionalne galerije, članica upravnih odbora galerije Tate i Waddesdon Manora, te potpredsjednica književnog festivala Hay.

Nevjerojatnost ljubavi njezina je druga knjiga i prvi roman, a našao se u izboru književnog kluba BBC Radio 2 i na Guardianovu popisu najboljih knjiga u 2015.

Ridley Scott i filmska produkcijska tvrtka Working Title kupili su prava za njezine scenarije, a članke joj objavljuju Vanity Fair, New York Times, Harper’s Bazaar, Vogue i drugi časopisi.

 

Nevjerojatnost ljubavi je roman koji otvara gotovo sve vječne i uvijek goruće teme i preokupacije u književnosti. Od definiranja umjetnosti i njezine vrijednosti, životne boli i ljudske taštine, pa do značenja ljubavi, ovaj roman se zasluženo nalazi na Guardianovu popisu najboljih knjiga.

Tridesetjednogodišnja Annie McDee živi u otrcanom londonskom stanu, radi kao kuharica i s mukom sastavlja kraj s krajem. Oporavljavajući se od naglog prekida veze, upoznaje novog ljubavnika koji joj po mnogočemu ne odgovara. Jednoga dana, tražeći u staretinarnici rođendanski dar za njega, slučajno naleti na neku prljavu sliku, ni ne sluteći što je zapravo otkrila.

Slika postaje njena i Annie će se uskoro, i protiv svoje volje, naći uvučena u buran londonski umjetnički svijet. Za sliku će se odjednom zainteresirati jedan izgnani ruski oligarh, pohlepna šeika te beskrupulozni trgovac umjetninama. Svi smišljaju kako se dočepati njezine slike, za koju se ispostavilo da je izgubljeno remek-djelo čuvenog francuskog slikara Antoinea Watteau iz osamnaestog stoljeća nazvano Nevjerojatnost ljubavi. Istražujući povijest te slike, Annie će otkriti ne samo popis slavnih bivših vlasnika, među kojima su bili Katarina Velika i Voltaire, nego i neke od najmračnijih tajni europske povijesti. Annie će se pritom možda naučiti otvoriti mogućnosti da se ponovno zaljubi.

Bespoštedna, duhovita i simpatično zajedljiva, Nevjerojatnost ljubavi istražuje zbrku života i zamršenost ljubavi, gubitka i patnje – otkrivajući nam koliko nisko čovjek može pasti i koliko se visoko duša može uzvinuti. Riječ je o satiri londonske umjetničke scene, s mnoštvom živopisnih likova.

Slavna slika francuskog slikara Antoinea Watteaua „Pierrot“ poslužila je Hani Rothschild kao inspiracija za pisanje ovoga romana. Autorica tvrdi da je to odredilo i same likove u priči. Da je slika kojim slučajem bila Monetova ili Picassova, priča bi vjerojatno potpuno drugačije tekla. Za ovog vrsnog umjetnika zainteresirala se nakon što je vidjela sliku Luciana Freuda „Veliki interijer W11 (nakon Watteaua)“ i shvatila koliko napetosti i intriga posjeduje Watteauovo djelo.

No, prije svega, ovaj roman je ljubavna priča, istraživanje ljudskih želja, te priča o usamljenosti i nevjerojatnosti ljubavi.

 

IZ STRANIH KRITIKA:

Nevjerojatnost ljubavi neobuzdano je veselje, užitak, i trpeza bogata pametnim poslasticama. Čitanje ove knjige je kao gozba u vrhunskoj slastičarnici – divite se slastičarskom umijeću i vještini, sa željom da ta divota nikad ne prestane.”
Elizabeth Gilbert

“Svaka stranica pravi je užitak, smiješno tužna, dubokoumna. Tekst je razigran, predivno strukturiran. Svoju učenost nosi s lakoćom balerine i ljupkošću koja nadmašuje ljupkost slike iz rokoko razdoblja o kojoj govori. Brojni, raznoliki likovi slojeviti su i zabavni. Opseg emocija i njihovo predočavanje začudni su. Što još mogu reći? Ovo je moja knjiga godine.”
Barbara Trapido

„Simpatično zajedljivo… Savršeno napisano, prepuno pojedinosti koje privlače pažnju… Ispod svega toga skriva se ozbiljna rasprava o vrijednosti koju dajemo stvarima – kako umjetničkim djelima tako i odnosima – i cijenama koje smo spremni platiti. Remek-djelo.“ – Daily Mail

„Kombinacija dirljive ljubavne priče i napete potrage za krivcem, smještena u opasan, uzbudljiv svijet… Kao iz pera Evelyna Waugha… Definitivno će se svidjeti širokom čitateljstvu.“ – Daily Express

„Kao neka rokoko slika, ova pametna, zabavna, očaravajuća i posve ljudska ljubavna priča poslastica je vrijedna svoje teme.“ – Independent

„Djelo koje ispituje pravu vrijednost umjetnosti.“ – Mail on Sunday

Share.

Comments are closed.