Recenzija romana: Paula Hawkins – “U vodu”

0

Odličan psihološki triler, radnja uzbudljiva od prve do posljednje stranice.

Romanom „U vodu“ autorica Paula Hawkins nam donosi priču o rijeci obavijenoj tajnama, duhovima prošlosti koji utječu na živote stanovnika malog mjesta Beckford.

Autorica je itekako uspjela dočarati ugođaj te tajnovite, hladne rijeke. Za vrijeme čitanja selimo se u Beckford.

Roman započinje tajanstvenom smrću Nel Abbott. Njena smrt i smrt tinejdžerice Katie uznemirile su rijeku i iskopale davno potopljene tajne. Nelina kći Lena vjeruje da je majka počinila samoubojstvo. Međutim, stvari nisu kakvim se na prvi pogled čine. Roman je dinamičan, prepun tajni, nejasnih odnosa među likovima.

Tu je i Jules, sestra Nel Abbott, koja s njom nije bila u dobrim odnosima. Sestrina smrt je dovodi na mjesto za koje se zaklela da se u njega nikad neće vratiti. Što je to među njima? Tijekom romana otkrivamo detalje o likovima, njihovim zamršenim odnosima.

Radnja romana se vrti oko lika Nel koja je bila opsjednuta tajnama beckfordskog riječnog jezera, tajnama koje je iskopala i oživjela. To „jezero za utapanje“ je kroz stoljeća uzelo mnoge živote. Smatrala je da je jezero privlačilo nesretne, izgubljene žene… a sada je uzelo i njen život.

 

Voda, tamna i staklasta, skriva ono što leži ispod nje: korov u koji ćeš se zaplesti, koji će te povući na dno, nazubljene stijene koje će ti razrezati kožu. Nad njom se nadvija litica od sivog škriljevca: izazov, provokacija.

 

Napetom radnjom autorica uspijeva tijekom cijelog romana zadržati pažnju čitatelja. Likovi romana imaju svoje tajne, svi su na neki način povezani, za svakog od njih ćete bar na trenutak pomisliti da je  krivac. Spisateljica vješto prebacuje svjetlo krivnje s jednog lika na drugi, navodi nas na krive tragove kako bi radnju održala i učinila zanimljivom, intrigantnom što joj je itekako uspjelo.

U trenutku kada pomislite da znate tko je krivac, pojave se novi tragovi, nove misli naratora koje otkrivaju nove elemente, bacaju nove sumnje.

Roman „U vodu“ je nepredvidiva priča u kojoj duhovi prošlosti ne daju mira životu u sadašnjosti.

Svakom novom stranicom, uspješnim skretanjem pozornosti, autorica u nama izaziva sve veću i veću znatiželju da saznamo što se zapravo dogodilo.

Ako ste ljubitelj psiholoških trilera, onda se svakako isplati zaroniti „U vodu“ i prepustiti otkrivanju tajni beckfordskog  jezera.

Uživajte u čitanju!

Piše: Marijana Glavaš

Foto: Pixabay

Share.

Comments are closed.