„Prevari“ Svemir i problemi će nestati

Pinterest LinkedIn Tumblr +
problemi ce nestati

Foto: Elizaveta Dushechkina, Pexels

Netko to zove izazov, netko problem, netko sranje u životu…

Ja kažem da “izazov” govore oni koji imaju problema s riječi “problem”.
No, od volje ti. Kako god želiš to nazivati; izazovi, sranja ili problemi u tvom životu će se pojavljivati.

I tu ne možeš ništa… Ili? Moje iskustvo ti možda promijeni perspektivu i možda… samo možda te dovede u ŽRTVAsituaciju u kojoj nemaš problem s “problemom”.

Prvo pravilo “problema” je da ako ti se događa, a događa se, ako ga tako doživljavaš, a doživljavaš, zapravo dolazi neželjeno i “ničim izazvano”. Dakle, ne odlučuješ ti, nego ti se stvari DOGAĐAJU!

“Dogodilo mi se” je jedna od fraza koja odaje IDENTITET ŽRTVE. Identitet žrtve je izuzetno jak i jedan je od četiri identiteta ili arhetipa koje imamo svi, naravno, u manjoj ili većoj mjeri.

Kako smanjujemo mjeru “žrtve” u životu, naš život dobiva na kvaliteti i ljepoti.

 

Dakle, postoji li mogućnost da smanjimo koeficijent identiteta žrtve u životu?

Naravno. Evo kako.

Mi smo na ovome svijetu da bismo rasli u svakom smislu. Fizičkom, mentalnom, duhovnom. Ponekad strah od nepoznatog, odgoj, prijašnja iskustva ili bilo što drugo uzrokuju da ustuknemo. Da se povučemo i ne odlučimo se rasti. Mnogima se to događa.

A kad ne rastemo, ne stojimo na mjestu, nego klizimo prema dolje…
Svemir (ili kako već zovete tu silu) to ne voli jer zna da nismo zbog toga tu. Svemir to neće dozvoliti.

 

Kako nas Svemir motivira na akciju?

A vrlo često to bude prilično brutalno. Gurne nas u sranje i gleda kako… rastemo.

E, sad… Tijekom života i tijekom mnogih procesa rasta mojih divnih klijenata primijetio sam neke zakonitosti. Dvije od njih su najvažnije.

1. zakonitost rasta iz pozicije žrtve

Naš rast na takav način će stvarati otpore u nama. Otpori u nama će nam pomoći da ne odaberemo daljnji rast. To će uzrokovati da Svemir mora i dalje činiti svoje. A on će nas samo gurnuti s litice, jer Svemir vjeruje sebi i zna da je sve savršeno.

Problem je što naša vjera nije jednako snažna te nas taj “izazovčić” može užasnuti, skameniti, uplašiti i natjerati da se osjećamo jako, jako loše. Svemir nas naravno gleda i kaže: “Pa što ti je? Sve je u redu!” A nama je nekim čudom teško u to povjerovati.

Najgora posljedica ovoga koraka je da “izazov” koji nas je zapao uopće ne mora biti u smjeru u kojem mi trenutno želimo ići te nas stoga može značajno udaljiti od našeg cilja. Iako ćemo naravno kroz tu priču imati puno blagoslova.

2. Zakonitost rasta iz pozicije žrtve

Pouku rasta na takav način dok smo u strahu ne možemo voljeti i cijeniti jednako kao onu koja nam je došla iz čiste ljubavi. Tako da ćemo iako nešto znamo vrlo lako otići u poricanje i ignoriranje lekcije što nas vodi na mjesto s kojeg smo krenuli. Rezultat: Pročitaj ponovno 1. zakonitost.

 

Kako sve ovo promijeniti u svoju korist?

Jednostavno je. IZAZOVI SE!

Primijetio sam da ako si mi sami postavljamo izazove, Svemir vidi da nešto radimo i pušta nas na miru jer ima previše onih koje treba “potaknuti” na rast.

Upravo zato si ovdje. Upravo zato čitaš sve ovo i upravo zato što si tu znam da ćeš učiniti sljedeći korak i Svemir će reći: “Ona raste, podržat ću to, ne izazvati.”

Prije dan-dva sam pozvao žene u mojoj grupi da iskažu interes za sudjelovanje u “izazovu” koji zovem 14 prava sretne žene kroz koji je cilj da osvijestiš prava sretne žene, postaneš sretna i ostvariš ta prava.

I smatram to jednostavno SAVRŠENIM izazovom za vlastiti rast. Već sam ga jednom proveo i žene uključene u njega su bile oduševljene.

Evo samo dva komentara da dobiješ dojam o benefitima i što te očekuje u izazovu.

“Cijeli ovaj proces mi je jako pomogao i zato ti hvala, i morat ću sva predavanja proći jer mislim da sam tek zagrebala površinu. Hvala ti na prilici da sudjelujem.”

“Sad sam poslušala predavanje. Baš mi je to trebalo, da osvijestim gdje sam i da shvatim da bez truda i uživanja u tome rezultata nema. Ja imam problem što kao zec samo “jurim” prema rezultatu, a nikako da dođem do njega pa nema uživanja u putovanju, a bez jasnoće misli i ti rezultati su slabašni.
Hvala ti na otvaranju očiju!”

Na kraju…

Ne znam zanima li te ovo. Rezonira li s tobom ovaj “trik” da “zeznemo” Svemir tako da se izazovemo sami. No, ako ti ima smisla i ako ti se sviđa ideja da prestaneš biti žrtva u vlastitom životu, evo sjajne prilike da rastemo zajedno.

Pozivam te u besplatni izazov koji će trajati 14 dana. 

Od tebe trebam izjavu da želiš sudjelovati. (Samo pošalji mail sadržaja “I’m in” na adresu skender.miro@gmail.com).

Kada to dobijem od tebe, stavit ću te na listu i tijekom sljedećih par dana poslati sljedeći mail u kojem ću pojasniti detalje i što ćemo sve obraditi te na koji način.

Ono što ću ti reći sada je da će biti jednostavno, moći ćeš sudjelovati bilo kada kad ti vrijeme odgovara i morat ćeš posvetiti cca pola sata dnevno sebi (minimalno) ili više ako želiš razvaliti s rezultatima.

Ako ti je to nemoguće, nemoj se prijavljivati.

Čekaj da Svemir učini svoje 😉

Iz srca, Miro

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.