Poziv na tribinu „Paralelni svjetovi“

Pinterest LinkedIn Tumblr +

FENOMENOLOGIJA KNJIŽEVNOGA POSTMODERNIZMA

Suvremene konceptualne i hipertekstualne proze

Sudjeluju:

sc. Andrijana Kos-Lajtman
sc. Nives Tomašević
Tribinu vodi i moderira:
Kristijan Vujičić, mag. phil.

Na tribini Paralelni svjetovi pod nazivom „Fenomenologija književnoga postmodernizma“, koja će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) u ponedjeljak, 28. 11. u 19,30h, urednica Nives Tomašević i autorica Andrijana Kos-Lajtman razgovarat će o njezinoj novoj knjizi „Poetika oblika: suvremene konceptualne i hipertekstualne proze“ (Naklada Ljevak, 2016.). Raspravljat će se i o interakciji između književnoga i znanstvenoga diskursa u suvremenoj postmodernoj prozi, kao i o značajkama lematizirane proze. Gošće će govoriti i o tome odupiru li se pojedini romani standardnim poetičkim odrednicama kao što su „modernizam“ i „postmodernizam“ te o posebnostima konkretnih romanesknih praksi autora s naših prostora poput Jasne Horvat, Milorada Pavića i Dževada Karahasana. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

Poetika oblika Andrijane Kos Lajtman bavi se problematikom oblikovnosti jednog dijela suvremenih proza, osobito romana, ulogom koju oblik teksta ima u prezentiranju neponovljive individualnosti pripovjednog diskursa. U fokusu je razmatranja fenomenologija tzv. hipertekstualne proze te specifičnih tipova tzv. lematiziranih proza (roman slovarij, roman rječnik, roman paukove mreže, roman s dodanim tematskim leksikonom, roman udžbenik, roman lažnog naslova). Proze su to koje se igraju vlastitim tijelom kao gradbenim elementom, strukturirajući zanimljive i ludičke oblike različitih vrsta mreža, arabeski ili drugih oblika pojavne stvarnosti. Nerijetko, riječ je o iznimno inovativnim romanima, konceptualno oblikovanima, u kojima romaneskno tijelo postaje samo drugi način za pričanje priče i tematiziranje intrigantnih tema sadašnjosti i prošlosti, ponekad do mjere da tekst postaje ikonički znak. Osobito su česte teme koje se tiču jezika ili matematike, kao sustava kojima je čovjek oduvijek nastojao izraziti svijet oko sebe. Dok je prvi dio knjige teorijski usmjeren, u drugom dijelu autorica podastire analitička čitanja konkretnih romanesknih praksi srednjoeuropskoga prostora — romane poput onih Jasne Horvat, Milorada Pavića, Dževada Karahasana i Venka Andonovskoga. Riječ je o romanima koji se odupiru standardnim poetičkim odrednicama poput ‘modernizma’ ili ‘postmodernizma’ i koji svojim tekstualnim tijelom, kao drugim jezikom, na jedinstven način govore o svemu onome o čemu pripovijedaju i svojim tematskim svjetovima.

Znanstveno utemeljena i istodobno esejistički razigrana, knjiga Poetika oblika Andrijane Kos Lajtman svojom čitkošću te izuzetnom zanimljivošću teme bit će privlačna znanstvenoj zajednici kao i širem čitateljstvu.

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.