Poziv na Tribinu „Paralelni svjetovi“ i predstavljanje nove knjige iz biblioteke Bookmarker Naklade Ljevak

0

dr. sc. Duško Petrović

Izbjeglištvo u suvremenom svijetu

Od političkoteorijskih utemeljenja do biopolitičkih ishoda

Sudjeluju:

dr. sc. Duško Petrović, etnolog
dr. sc. Tomislav Pletenac, etnolog
Kristijan Vujičić, urednik

Tribina će se održati u ponedjeljak, 26. rujna 2016. u 18 sati,

u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića,

Preradovićeva 5.

Knjiga Izbjeglištvo u suvremenom svijetu predstavlja originalan interdisciplinarni doprinos razumijevanju aktualnih prijepora oko pitanja migracije i izbjeglištva, kako u hrvatskom, tako i u europskom i globalnom kontekstu, ali i zanimljiv pregled teorijskog promišljanja fenomena izbjeglištva u posljednjih nekoliko desetljeća. Budući da je pitanje izbjeglištva, azila i imigracije jedno od najvažnijih tema današnjice, kako u političkom diskursu, tako i u znanstvenim istraživanjima i promišljanjima pitanja identiteta, subjektiviteta, „reguliranja“ društva, biopolitike i „upravljanja“ populacijom – riječ je o važnom i pravovremenom djelu.

Na tribini će o knjizi i fenomenu izbjeglištva razgovarati dvojica etnologa s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: autor knjige Duško Petrović i Tomislav Pletenac. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

„Djelo ima izniman znanstveni doprinos, kako po relevantnosti u domaćoj znanstvenoj zajednici nedovoljno zastupljene teme, tako i po opsegu teorijskoga dometa te vrijednosti neposredno dobivene empirijske građe i njezinom analitičkom uklapanju.“

dr. sc. Ines Prica, znanstvena savjetnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku

Share.

Comments are closed.