Povratak u Brideshead, Evelyn Waugh

0

PRVI PRIJEVOD NA HRVATSKI JEZIK JEDNOG OD NAJVAŽNIJIH ROMANA ENGLESKE KNJIŽEVNOSTI 20. STOLJEĆA

EVELYN WAUGH: POVRATAK U BRIDESHEAD

 
Roman po kojem je snimljena uspješna TV-serija (1981) te film s Emmom Thompson u jednoj od glavnih uloga (2008)

Okrilje Drugoga svjetskog rata. Britanski satnik Charles Ryder prisjeća se najljepšeg doba svojega život. Doba nevinosti, ali i doba grijeha na plemićkom imanju Brideshead…

Brideshead je središte ovoga romana, snažno simboličko mjesto, ali i središte ljubavnoga trokuta koji čine pridošlica Charles te njegov prijatelj Sebastian i sestra Julija koji žive na Bridesheadu.

Odnos između Charlesa i Sebastiana isprva se doima prijateljskim, no kada počinje nadrastati takvu vrstu odnosa, Charles se povlači i okreće Juliji. No čini se da i ondje vlada duboka podijeljenost jer je Julija razapeta između zakona koji osjeća u sebi i zakona koji nalažu njezina katolička vjera i obitelj, posebno njezina majka, ledi Marchmain.

Roman u konačnici otkriva koji putevi vode do prokletstva, a koji do blagostanja, te hoće li Charles uspjeti pronaći svjetlo vjere za kojim traga dvadesetak godina…

 

Važnost romana za englesku, ali i svjetsku književnost

  • Ovaj roman, objavljen 1945. g., svojevrsna je prekretnica u Waughovu stilu pisanja jer su njegovi raniji romani uglavnom satirični i humoristični;
  • U srž ovoga romana Waugh se usudi postaviti katoličanstvo, što je za protestantsku Englesku i njezin skeptičan duh poprilična rijetkost i izaziva predrasude;
  • Ni unutar katoličanstva Waugh nije konvencionalan, nego propituje ono rubno, “zabranjeno”: homoseksualni porivi u katolika; pitanje braka i njegove neraskidivosti; pitanje otkupljenja i sakramentalne prakse poput ispovijedi.

Upravo ta nekonvencionalnost njegova pisanja i sposobnost stalnog propitivanju u paradoksalnom spajanju isključivih, ili barem suprotnih, pojava u životu svakog čovjeka čini ga velikim i univerzalnim piscem.

Ubrzo nakon objavljivanja roman je zamijećen i u Americi te uvršten u Book of the Month Club za siječanj 1946. O njegovoj popularnosti svjedoči i uspješna britanska serija Brideshead Revisited (1981) s oskarovcem Jeremyem Ironsom te sjajna filmska drama Brideshead Revisited (2010) koja vjerno slijedi romaneskni tekst.

Roman je sada prvi put dostupan i na hrvatskome jeziku u izdanju Mozaika knjiga!

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.