Povijesnom GRATULERA kolekcijom IKEA obilježava 75. rođendan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prošlo je 75 godina od kad je Ingvar Kamprad osnovao tvrtku IKEA. Tim povodom predstavljena je posebna kolekcija GRATULERA s omiljenim predmetima iz prošlosti, a u IKEA robnu kuću stizat će u tri navrata tijekom ljeta i jeseni 2018.

Prvi predmeti iz kolekcije GRATULERA, „dopremljeni“ iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, već su dostupni u robnoj kući IKEA Zagreb.

 IKEA je tijekom godina oblikovala namještaj u mnogo različitih stilova. Stoga je 75. rođendan povod za slavlje i prisjećanje na prošlost, ali i prilika tvrtke da zahvali mnogim ljudima koji su sudjelovali u njenom globalnom uspjehu. Jedan od načina zahvalnosti je i da svojim kupcima u IKEA robnim kućama ponovo omogući omiljene proizvode iz proteklih 75 godina.

 “Osjećali smo snažnu potrebu za dijeljenjem i slavljenjem naše povijesti i baštine, a istodobno smo željeli istaknuti raznolikost stilova i dizajna IKEA proizvoda u posljednjih 75 godina”, izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderica tvrtke IKEA of Sweden.

 

Kolekcija GRATULERA

ikea kolekcija gratuleraKolekcija GRATULERA će u robne kuće IKEA stizati u tri navrata tijekom ljeta i jeseni 2018., predstavljajući time i različita vremenska razdoblja tijekom ovih 75 godina. Prvi dio kolekcije podsjetit će nas na pedesete i šezdesete godine kada su prevladavali tamni tonovi i drvo, a IKEA bila tipično skandinavska trgovina namještajem. Drugi dio kolekcije posvećen je sedamdesetima i osamdesetima, vremenu kada je IKEA započela eksperimentirati s novim proizvodnim tehnikama, dok su u njenim kolekcijama vladale zaigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci. Treći i posljednji dio kolekcije podsjećanje je na kraj 20. i početak 21. stoljeća, doba u kojem se IKEA vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svijetlom drvu.

“Svaki od tri segmenta GRATULERA kolekcije razlikuje se od ostalih, označavajući vremensko razdoblje njegovog nastanka; od tamnog drva s klasičnim dizajnom u prvom dijelu kolekcije, preko vrlo razigranog stila s jarkim bojama u drugom dijelu, do trećeg s prirodnijim izgledom materijala koji podsjećaju na skandinavske šume, dok su dekoracije jednostavnijih motiva, skoro grafičkih “, pojasnila je Karin Gustavsson, kreativna liderica tvrtke IKEA of Sweden.

Kolekcija će uključivati fotelje, pomoćne stoliće, rasvjetu i tekstil u različitim varijantama. Moderni naslonjač EKENÄSET, tepih FÄRGSTARK i stolica BJURÅN neke su od ikona dizajna i proizvodi koji će se ovom kolekcijom vratiti u IKEA robne kuće.

Najveći dio predmeta u kolekciji „dopremljeni“ su iz vremena kada su prvi put predstavljeni – na njima nije mijenjano ništa od originalnog dizajna, dok je tek nekoliko proizvoda ažurirano novim imenima, bojama i funkcijama te materijalima – sukladno zahtjevima suvremene proizvodnje i modernog načina života.

Prvi dio kolekcije GRATULERA, posvećen pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća, dostupan je u robnoj kući IKEA Zagreb od početka kolovoza, dok će ostala dva dijela ove „povijesne“ kolekcije stići u prodaju u listopadu i prosincu ove godine.

 

Važni datumi na IKEA putu

  • 1943. Ingvar Kamprad registrirao svoju tvrtku IKEA: I kao Ingvar, K kao Kamprad, E kao Elmtaryd (ime obiteljske farme na kojoj j odrastao), i A kao Agunnaryd (seoce u pokrajini Småland na jugu Švedske, gdje se nalazila farma).
  • 1948. Moderno i lijepo pokućstvo uvršteno u IKEA ponudu.
  • 1951. Distribuiran prvi IKEA katalog – potpuno besplatno, baš kao što se to čini i danas.
  • 1956. Namještaj koji kupci sami sastavljaju postao je dio IKEA koncepta. Sklopljen u plosnate pakete, ovakav namještaj omogućio je značajno smanjenje troškova prijevoza i sveo oštećenja na minimum, što je rezultiralo i nižim cijenama za IKEA korisnike.
  • 1958. U Älmhultu u Švedskoj otvorena prva IKEA robna kuća.
  • 1960. IKEA Älmhult predstavila je prvi IKEA Restaurant & Café.
  • 1963. U Norveškoj otvorena prva IKEA robna kuća izvan Švedske.
  • 1973. U Spreitenbachu, u Švicarskoj, otvorena Prva IKEA robna kuća izvan Skandinavije.
  • 2018. (na dan 28. srpnja): 419 robnih kuća IKEA u 49 država te približno 200.000 kolega zaposlenih u njima.

 

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.