Postani svjesniji i prepoznaj kada te lažu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Naša realnost djeluje kroz programe i nemoguće je izaći iz njih. Najbolje što možemo je izaći iz onih niskovibratornih i ući u one s višom vibracijom.

Postoje međutim i programi u kojima moramo biti. I takvih je jako puno. Ako baš ne možemo mijenjati programe, možemo li ipak nešto učiniti kako bismo izvukli ono najbolje iz cijele priče? Naravno. U tome nam pomaže svjesnost.

 

Svjesnost

Za sebe kažemo kako smo svjesni. No ipak, većinu dana najveći broj nas provodi nesvjesno. Čak i sada dok ovo čitaš nisi u potpunosti tu nego ti um luta po prošlim događajima ili po nečemu za što postoji mogućnost da bude u budućnosti. Možda pokušavaš ovdje pročitano smjestiti negdje u prošlost kako bi potvrdio ono što ovdje piše ili opovrgnuo jer ti se nešto prije dogodilo što govori drugačije od napisanog.

Prava svjesnost je bivanje sada i ovdje. Promatranje i viđenje što više detalja točno u ovom trenutku bez obzira na prošlost i budućnost. Ovo je dosta teško i većina nas s tim ima problema, no da se uvježbati. Problem je što tijekom dana puno više vježbamo upravo tu nesvjesnost trenutka. Konstantno nam um bježi u prošlost i budućnost. Kako naši životi postaju sve sigurniji, um dobiva priliku sve više lutati okolo.

U davnoj prošlosti kada je svjesnost puno više odlučivala o tome hoćemo li preživjeti ili uloviti hranu, bili smo puno svjesniji onoga što se događa oko nas. Zašto se ne bismo malo vratili toj dobroj navici? Jer na kraju, i sada nam ta navika odlučuje o životu. Hoćemo li živjeti kako zaslužujemo ili kako moramo.

Kada smo svjesni onoga što se događa, možemo predvidjeti događaje. Kada možemo predvidjeti događaje, puno toga neželjenoga ili nepotrebnoga možemo izbjeći, a umjesto toga izabrati ono ugodnije i ljepše.

Evo primjera. Ako ti se po tko zna koji put dogodilo da ne znaš gdje su ti ključevi, a žuriš na posao, počneš paničariti i pronaći ključeve postaje sve teže, a mogućnost kašnjenja na posao sve izvjesnija. Svaki put kad ti se to dogodi iznerviraš se, no ne možeš ništa protiv toga.

Ovo je nesvjesna reakcija i nesvjesni način življenja. Osoba koja je svjesna može doživjeti istu stvar jednom ili dva puta, no ne i treći put. Jer njen način razmišljanja funkcionira drugačije. Kada ne može pronaći ključeve, ona stane i promisli te u najkraćem mogućem vremenu prođe mjesta gdje bi ključ mogao biti. Ona ne kasni na posao jer joj svjesnost pomaže u tome kada će krenuti na posao da bi stigla na vrijeme. Nakon što riješi trenutni problem, pronađe ključeve, svjesno odlazi u prošlost da utvrdi zašto se to događa. Kada je utvrdila da ključeve gubi jer ih uvijek ostavlja na drugom mjestu, odlučuje pronaći mjesto na kojem će odlagati ključeve. I u ovom trenutku zapravo nastupa najveća razlika između svjesnih i nesvjesnih. Svjesna će osoba od tada izabirati svjesnu akciju i ostavljat će ključeve na za to određenom mjestu.

Evo jedne zen priče o svjesnosti. Jedan se zen učenik najavio kod svog učitelja na razgovor. Došlo je vrijeme razgovora i učenik se uputio učitelju. Došao je do vrata, izuo se, odložio kišobran. Ušao je i sjeo pred učitelja. Učitelj je upitao s koje si strane vrata odložio kišobran? Učenik se samo naklonio i izašao van.

U zenu je svjesnost izuzetno važna. Učenik je bio fokusiran na ono što će pitati učitelja toliko da je „nevažnu“ akciju odlaganja kišobrana prepustio automatizmu i nesvjesnosti toga trenutka. Kada mu je učitelj to osvijestio, više nije bilo razloga postavljati pitanje zbog kojeg je došao jer je dobio lekciju i zadatak na kojem treba raditi. To je svjesnost.

 

Kako svjesnost pomaže kod programa u kojima moramo biti

Dogodit će vam se da u određenom trenutku ne možete izaći iz neželjenog programa. Na primjer posla kojim niste zadovoljni. Radeći posao koji ne volimo većina nas polako tone sve više u nesvjesnost i pokušava automatizirati što god je moguće jer je tako radni dan bezbolniji. No time gube i njihovo nezadovoljstvo postaje sve veće dok njihova moć utjecaja na ono što se događa oko njih postaje sve manje. Pretvaraju se u žrtve svoga posla.

Kada bi osoba iz priče izabrala svjesnost, cijeli bi se svijet promijenio i to jako brzo. Kada bi počela promišljati o sitnim akcijama koje može promijeniti na bolje. Recimo, šef ti uvijek prigovara za neku sitnicu koja njemu smeta, a tebi je tako nevažna da ju jednostavno zaboraviš napraviti, postani svjestan trenutka i napravi to onako kako šef želi. Čak i ako ne vidiš smisao u tome. Nakon toga probaj vidjeti smisao u tome. Vjerojatno ćeš ga naći. Možda će tvoj pogled biti isti kao šefov, a možda drugačiji. Nije važno. No, ako radiš nešto svjesno i sada to za tebe ima smisla, tvoj posao postaje mrvicu zanimljivije mjesto.

Čini to sa nevažnim sitnicama dok god se te sitnice ne pretvore u nešto veće. A sigurno hoće. (Iako nije loše donijeti cvijet na radni stol, ne mislim ovdje na tu sitnicu koju možeš promijeniti.) Promisli kako možeš učinkovitije raditi svoj posao, čak i kad si jedini u uredu, trudi se. Ono što drugi rade nije tvoja briga. Pusti njih da budu nesvjesni. Ti kreiraš vlastiti svijet. Time i njima daješ primjer, no nije tvoje da ih preodgajaš. Nemoj ući u zamku sad kada se više trudiš i početi prigovarati drugima da rade manje od tebe. Ili da im govoriš da trebaju više, jače, bolje da bi bili kao ti. Mijenjaj svoj svijet. Ne njihov.

Primijeni to sada i doma. Počni slagati stvari kod kuće na njihova mjesta. Sve radi mrvicu svjesnije svaki put. Sve što radiš pokušaj svaki put učiniti mrvicu učinkovitije, bolje, ljepše. Malo po malo rast će tvoje zadovoljstvo životom, a posljedično će ti se početi događati ljepši događaji. Jer, ako ti je život neuredan i nesvjestan, događaji u tvom životu će biti isto takvi. Isto je i kada ti je život svjestan i uredan.

Svjesnošću se podiže kvaliteta života na nebrojene načine. Više te nitko neće moći slagati. Neki to zovu šestim čulom ili tko zna kako, no to je samo svjesnost. Znaš li da se svega 7-8 % komunikacije svodi na riječi? Ostalih preko 90% je neverbalna komunikacija koju uopće ne doživimo ako smo nesvjesni. Osoba koja ne govori istinu to pokazuje svojom neverbalnom komunikacijom. Ako si svjestan, vidjet ćeš to i shvatiti na vrijeme. Izbjeći ćeš loše izbore uvjetovane lažima.

Želiš li smanjiti s nekom lošom navikom? Pušenjem, prejedanjem… Postani svjestan. Nemoj nesvjesno zapaliti cigaretu. Jednostavno zapali tek kad si siguran da će ti to biti zadovoljstvo. Popuši tu cigaretu u miru, fokusiran samo na to. Ovo će ti pružiti zadovoljstvo i značajno smanjiti broj cigareta koje si popušio tijekom dana. Želiš li taj kolač? U redu, uzmi si vremena za njega. Uživaj u njemu. Posveti se tome u potpunosti. Ako ga žvaćeš dok radiš nešto na računalu ili gledaš TV, nećeš doživjeti sve fine okuse koje kolač ima i tijelo će ti tražiti novi kolač. A niti ćeš biti svjestan onoga što si napravio na računalu.

Dakle, što ćeš promijeniti svojom svjesnošću danas?

Na kraju vam dajem moju definiciju programa kako biste shvatili što pod tim mislim i da biste ih naučili prepoznavati i postali ih svjesniji u životu.

Program je uzročno posljedični niz događaja u kojem osoba unutar programa za određenu akciju ili nedostatak akcije ima isti ili sličan rezultat. (Gotovo) svi se programi mogu mijenjati, no većina nas može mijenjati samo vrlo mali broj programa. Strpljivim radom i fokusiranom namjerom možemo mijenjati i one malo okorjelije i tvrđe programe. Jedan od najvažnijih preduvjeta je da shvatimo da je određena realnost u našem životu program, da osvijestimo način na koji on djeluje te na kraju počnemo mijenjati ono što je u našoj moći dok ne promijenimo sam program.

Ako trebate pomoć ili vam nije jasno kako ovo primijeniti u vlastitom životu i na vlastitim situacijama, slobodno se javite na mail skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.