Povratak divlje žene: Pokret otpora

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na putu osobnog razvoja, ili kako ja kažem – u procesu podivljavanja – prije ili kasnije se svima nama dogodi trenutak BUĐENJA POKRETA OTPORA. To je faza, kada stari sustav (uvjerenja, uzorci ponašanja, navike, vjerovanja, stavovi koji više nisu podržavajući za našu svijest koja se razvija i širi) ima pasti i čini sve da se održi na vlasti.

Kad kažem ČINI SVE, mislim to u najdoslovnijem mogućem smislu.  POKRET OTPORA je dio nas koji ima samo jedan zahtjev: da sve ostane kako je. On se sukobi s onim drugim dijelom nas koji želi promjenu, ide ka nečem novom, pali neke žaruljice u svijesti i mijenja se. Stari dio ne želi promjenu. Želi da sustav koji je držao vlast desetljećima ostane nepromijenjen. I počinje sabotirati ovaj drugi dio radeći razne pakosti.

POKRET OTPORA je sila koja izaziva sumnju spram promjena koje smo počeli uvoditi. Svaki mogući detalj proglašava znakom odozgo da je put kojim smo krenuli pogrešan. Uvjerava nas da terapeut/mentor/osoba koju smo odabrali za podršku nema pojma, nije dobra za nas, priča/radi gluposti. Hvata se za sitnice i pretvara ih u big deal da nam dokaže da trebamo obustaviti SVE aktivnosti i vratiti se u staro mentalno/psihičko/emotivno/fizičko okruženje.

Naoko negativne pojave, koje se dogode kad se čovjek krene baviti onim dijelovima sebe koje je zanemarivao godinama, najdraži su mu dokazi da je u pravu. A te negativne pojave samo su znak da se nešto budi, da su se tijelo i psiha pokrenuli i da se uspostavlja neka nova ravnoteža.

O tome, primjerice, priča jedan homeopatski princip, koji pojednostavljeno glasi ovako: stvari će privremeno izgledati gore nego što su bile, prije nego se krenu popravljati.

Uzmimo na primjer jednu vrlo banalnu promjenu koju smo svi, neki i više puta, uveli: zdrava prehrana. Na stranu sad što pojam zdrava prehrana kome znači, znamo da to uglavnom podrazumijeva izbacivanje onog što znamo ili osjećamo da nam smeta, pažljivo biranje namirnica itd. Tijelo se nađe u situaciji da je oslobođeno smeća, otrova, ne-hrane, osjeti podršku i kaže – opa, ovo su odlične okolnosti da se pozabavim ONIM PROBLEMIMA kojima se nisam mogao baviti dok me tlačila lošom prehranom. Sad, kad imam uvjete i podršku i kad se više ne moram baviti svakodnevnim smećem idem riješiti: pijesak u bubregu, izbacit ću smeće kroz kožu, odbacit ću staru kosu i pustiti novu da raste, izbacit ću neki sadržaj iz crijeva, odljuštit ću endometrij itd. I sve te FANTASTIČNE stvari koje nisu ništa drugo doli potisnuti problemi koji se napokon rješavaju, na prvi dojam i bez dubljeg razumijevanja izgledaju kao NOVI PROBLEMI. Šta POKRET OTPORA napravi? Kaže – eto vidiš što nam radiš. Imaš više problema nego prije – obustavi te svoje aktivnosti, sjećaš se kako nam je bilo dobro.

IDENTIČNO je i sa psihom. Kad se posvetimo sebi i upalimo reflektor u podrumu koji se godinama nije provjetrio ni posjetio, prvo što će se dogoditi je susret sa smećem, prašinom i svime čemu tu više nije mjesto.

Jedan dio nas to zna. Drugi dio ne zna. I kad se ta dva dijela unutar nas sukobe – rezultat je najčešće umor i iscrpljenost. Nije bavljenje sobom ono što umara i iscrpljuje nego BORBA unutar nas. Pa koje je onda rješenje?

Najprije ću reći što NEĆEMO raditi. Nećemo pobiti, utamničiti, ignorirati, istući ili zanemariti POKRET OTPORA. To je naša vlastita energija, naš dio koji nam želi dobro. Poštovat ćemo STRAH koji osjeća, ŽELJU da sve ostane kako je i biti nježni u zahvatima koje provodimo. Ništa naglo i ništa na silu. POKRET OTPORA se boji i s tim strahom ćemo kao s preplašenom životinjom koja je dugo bila maltretirana, pa reži na ruku koja donosi hranu. PRIPITOMIT ćemo dečke iz otpora i pokazati im da nitko neće biti ozljeđen. Također, ako to žele, možemo se dogovoriti s njima da svoju snagu, znanje i energiju zajedno s nama iskoriste za neke druge aktivnosti gdje nam je to potrebno.

I nastaviti s aktivnostima koje smo uveli, ma što to bilo: vježbanje, zdrava prehrana, odlasci na terapije, masaže… kako god to zvali. Samo nastaviti… S vremenom, kad vide da se NIŠTA STRAŠNO nije dogodilo i da se njihove slutnje nisu obistinile – prestat će sa sabotažom i ostaviti nas na miru – jedno vrijeme.

Drugi put kad se to isto dogodi imat ćemo iskustvo i znati što je i kako se postaviti.

Budite svjesne vlastitih buđenja i pružanja otpora i DOBRO osluhnite da li neki pravac/osoba/aktivnost doista nije za vas ili se samo ekipa iz podruma joguni.

Više na: Kristijana Vučetić – www.povratakdivljezene.com

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.