Partner ili protivnik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prepoznaj partnera u protivniku umjesto protivnika u partneru.

Svi smo povezani. Nikada nećete sresti nikoga koga niste trebali sresti. Svaka osoba s kojom ste ikada bili u interakciji je osoba koja najbolje odgovara onome što ste tada bili i kamo ste se uputili.

Ovo može biti bolna istina jer mislimo o sebi kako smo pozitivniji i kako smo odgovorni samo za one divne i sretne stvari u našem životu, no ni slučajno nismo odgovorni za ono što imamo u realnosti, a ne sviđa nam se.

U šali često kad je Krista „dobra“ (pozitivna, raspoložena, sretna, poslušna, aktivna) govorim Jeleni „vidi MOJE dijete“. Čim napravi nešto što mi ne odgovara, „Vidi što TVOJE dijete radi“. Šalimo se s tim, no to je vrlo čest način nošenja sa životom.

Ako to promijenimo, napravili smo doslovno kvantni skok prema sretnijem životu.

Neka ovaj tekst bude o vezama stoga ću ga staviti u partnerski kontekst.

Ne, niste vi odgovorni za sve super stvari u odnosu i ne, nije vaš partner odgovoran za sve loše stvari u vašem odnosu.

Kako sam rekao ranije, svi smo povezani.

Nikada nećete sresti nikoga koga niste trebali sresti. Svaka osoba s kojom ste ikada bili u interakciji je osoba koja najbolje odgovara onome što ste tada bili i kamo ste se uputili.

O vezi, ljubavi, odnosima sam najviše naučio na dva „mjesta“. Na tangu i kroz borilačke vještine.

O tangu i lekciji koja mi još uvijek divno služi možete pročitati u mojoj kolumni Tango, stoga neću duljiti o tome.

No, evo priče s aikida koja zapravo ima veze sa svim borilačkim VJEŠTINAMA.

 

Hvala ti što si mi dopustio da te pobijedim

U borilačkim vještinama postoji onaj koji izvodi tehniku i onaj koji mu asistira u tome. Kada se počnemo upoznavati s tim konceptom, tog drugog doživljavamo protivnikom. No, tada nas učitelj upozori na taj propust. Protivnik nije protivnik. „Protivnik“ je partner.

Wow! Bilo mi je to veliko otkriće. Počeo sam promatrati kako neki primjenjuju ovu novu perspektivu, neki i dalje ispred sebe imaju protivnika.

Bilo je tamo tijekom treninga i partnera i protivnika. Jako zanimljiva i moćna spoznaja mi je bila da sam prema nekima ja partner, a prema nekima protivnik. Još jedan wow! Tako puno možemo saznati o sebi kada se promatramo. Kada obraćamo pozornost na ono što se događa upravo sada. Kada smo svjesni. Čudo!

Izjava koju sam stavio gore „Hvala ti što si mi dopustio da pobijedim“ me je istinski oduševila. Ona upravo govori o dubokom razumijevanju pravila da je osoba ispred nas naš partner, a izrekao ju je borac koji je s pravom pobijedio. Iako je bio dominantan u borbi, bio je ponizan i zahvalio protivniku (partneru). Uzeo mu je pobjedu, ali mu je ovom izjavom ostavio čast. Čovječnost i ljubav prema bližnjemu svome na najvišem nivou, iako su se minutu prije mlatili kao da im je namjera zaista ozlijediti onoga drugog.

 

Vratimo se na veze

Na žalost, statistike kažu, da veliki broj veza i brakova neće opstati, a jedan od najvećih razloga je taj što partnera počnemo smatrati protivnikom.

Ako to radimo, pravila borilačkih vještina nam kažu da tehnika ne može biti dobro izvedena niti će imati željeni rezultat. Ako na treningu dođe do ozljede, ovo je isključivi razlog.

Znam da smo se svi kad-tad osjećali povrijeđeno u vezi ili nekom drugom odnosu.

Ako pak sve ovo primijenimo na vezu, dobit ćemo sretnu vezu, sretne i ispunjene partnere ili hrpu jasnih koraka kako nezadovoljstvo vezom pretvoriti u sreću i ispunjenost.

Ponekad će se ipak dogoditi da vaš partner neće moći prihvatiti ovakva pravila igre. Ne krivite ga zbog toga.

Pustite ga. Doći će netko tko vam odgovara više. Da, siguran sam u to!

Ako niste sigurni kako ovo primijeniti na vašem slučaju, a zaista želite imati sretnu vezu, javite se na razgovor na skender.miro@gmail.com

Bit će mi drago upoznati vas.

Iz srca, Miro

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.