Pačuli

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pačuli je grmolika biljka trajnica  koja naraste do jednog metra visine. Raste u predjelima jugoistočne Azije i zapadne afrike. Eterično ulje pačulija dobiva se destilacijom lišća i  jedno je od rijetkih eteričnih ulja koje starenjem postaje sve kvalitetnije.

 

Miris pačulija postao je u Europi poznat zbog indijskih tkanina. To potječe iz doba kada su se počele uvoziti tkanine (svila, kašmir i vuneni materijali) iz Indije između kojih su stavljali sušeno lišće pačulija kako bi ih zaštitili od moljaca tijekom prijevoza.

Najveću popularnost miris pačulija stekao je u šesdestim godinama prošlog stoljeća i još danas se često povezuje sa «djecom cvijeća», odnosno hipi pokretom, jer su ga u to doba jako puno koristili.

Zbog dugotrajnog mirisa koji djeluje kao fiksator vrlo je čest sastojak i muških i ženskih  parfema.

U ljekovite svrhe eterično ulje pačulija koristi se kod akni, upalnih procesa na koži, seboreje, dermatitisa, prhuti, oslabljenog imuniteta, proširenih vena i hemeroida.

U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini koristi se za otklanjane depresije, tjeskobe i kao sredstvo protiv ugriza zmija i insekata.

Osim toga pripisuju mu se i afrodizijačka sojstva.

S obzirom da je miris pačulija vrlo karakterističan, često su reakcije na njega vrlo suprotne – ili ga obožavaju, ili ga ne podnose.

U mojoj praksi, pačuli je vrlo često korišteno eterično ulje pošto ga stavljam u dezodoranse, tonike poslije brijanja , pripravke kod problema sa aknama, i prhuti.

Ukoliko pripadate u skupinu koja obožava pačuli, možete ga lijepo uklopiti u razne pripravke i uživati u njegovom mirisu i djelovanju (jako lijepo se slaže sa citrusnim uljima).

Sviđao vam se pačuli ili ne, sljedeću recepturu ćete sigurno moći pripremiti za sebe ili za nekoga kome je potrebna.

Evo jedne male, jednostavne i učinkovite ideje za  pomoć kod problema sa aknama:

U bočicu od 30ml ukapati 5 kapi eteričnog ulja kajeput, 5 kapi eteričnog pačuli, 5 kapi eteričnog ulja ružmarin kemotip verbenon i do vrha naliti biljno ulje lješnjaka. Dobro promućkati i nanositi 2-3 puta dnevno na zahvaćeno područje.

Aromaterapija Viola

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.